Čak i 10 minuta vježbanja dnevno ima itekako korisne učinke na mozak

Čak i 10 minuta vježbanja dnevno ima itekako korisne učinke na mozak

My look fitness

Foto: 

Doktore, hitno!

D.H.

D.H.

Nema više izgovora

Nije tajna da su mozak i tijelo duboko povezani, a već znamo da redovita tjelovježba može učiniti mnogo za naše mentalno zdravlje i cjelokupno raspoloženje.

Sada učimo koliko vježbanje, čak i u malim količinama, može biti važno za zdravlje mozga, obradu informacija, donošenje odluka i pamćenje.

Journal of Epidemiology and Community Health nedavno je objavio istraživanje koje otkriva da umjerena do energična tjelovježba može pomoći u poboljšanju spoznaje i pamćenja.

Više od 4.400 sudionika iz Ujedinjenog Kraljevstva sudjelovalo je u istraživanju kako bi istraživači mogli analizirati različita ponašanja, kao što su sjedilački način, umjerena i snažna tjelesna aktivnost, tjelesna aktivnost laganog intenziteta i spavanje, kako bi razumjeli kako svaki od njih utječe na kogniciju (funkcije mozga kao kao pamćenje i vještine rješavanja problema).

Rezultati su pokazali da su oni koji su izvodili umjerenu do energičnu tjelovježbu, čak i manje od 10 minuta, pokazali veće dobrobiti za mozak od onih koji su izvodili laganu tjelovježbu, spavali ili sjedili.

Istraživanje zaključuje da odustajanje od bilo kakve umjerene i snažne tjelesne aktivnosti može imati negativan učinak na kognitivnu sposobnost, te sugerira da je zamjena dijela sjedilačkog vremena i kretanja niskog intenziteta fizički zahtjevnijim i intenzivnijim vježbanjem pametna navika za podržavanje zdravog mozga.

Kako vježbanjem poboljšati rad mozga

Iako ovo istraživanje ne ističe jednu vrstu vježbi kao bolju od drugih, umjereno intenzivne aktivnosti uključuju one koje ubrzavaju otkucaje srca i disanje.

Neki primjeri mogu uključivati ​​brzo hodanje, pješačenje šumom, HIIT vježbu, trčanje na traci za trčanje, tečaj plesa ili preskakanje užeta.

Povećanje broja otkucaja srca uz aktivnost visokog intenziteta potiče povećan protok krvi u mozgu i poboljšava kogniciju.

Vježba koja vas mentalno zaokuplja i drži vas prisutnima, osobito ona koja od vas zahtijeva da obratite pažnju i slijedite određene korake (poput aerobika, plesa, joge i tai chija) također može pomoći da još više ‘istrenirate’ svoj mozak, budući da morate aktivno razmišljati o onome što radite, zahtijevajući napor i tijela i uma, donosi Novi list.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.