INTERVJU Petar Donjerković, fitness trener i vlasnik My Look Fitness centra za žene

INTERVJU Petar Donjerković, fitness trener i vlasnik My Look Fitness centra za žene

Foto: 

Doktore, hitno!

Eleonora Mandić

Eleonora Mandić

‘Meni osobno je trebalo sedam godina da postignem željeni rezultat’

Misliš li da žene koje prvi puta dolaze u fitness centa imaju strah od nepoznatih sprava i svega što ih okružuje u prostoru fitness centra?

– Naravno da jesu, taj strah je najviše izražen kod žena u najboljim godinama, mlade cure nemaju taj strah. Zato u našem fitness centru postoji osoblje (treneri i trenerice) koje svaku klijenticu prati od samih početaka da ih upozna sa svim spravama i maksimalno im olakša vježbanje te ispravno izvođenje i korištenje sprava. Sve naše klijentice opustimo s ljudskim razgovorom i laganijim tempom treninga u samim počecima. Drage žene, ne morate se bojati kako izvodite vježbe jer nitko nije rođen da sve zna i to savršeno, osoblje fitness centra se maksimalno trudi. Kako treninzi napreduju tako uvodimo nove vježbe pa čak i ti koja si veteran u fitness centru, znaš i sama da svaku novu vježbu koju izvodiš prvi put ne izvedeš odmah dobro i savršeno. (smijeh)

Imaju li žene koje kreću s vježbanjem nerealna očekivanja oko prvih vidljivih rezultata i što je sve potrebno za prve rezultate?

– Koliko god mlade cure, studentice i učenice, se ne boje vježbanja moram reći da one imaju nerealna očekivanja. Dolaze u fitnes centar mjesec ili dva prije maturalne zabave i žele za tako kratko vrijeme oblikovati tijelo da mogu uči u haljine S veličine. Puno njih mi dođe dvadesetak dana prije svadbene svečanosti i željele bi izgledati savršeno u roku dvadesetak dana, ali to je nemoguće! Više faktora je u dobivanju strukture i oblikovanja tijela, možda nekoj i uspije u kratko vrijeme dovesti tijelo do savršenstva, ali opet napominjem takvih je jako malo. Meni osobno je trebalo sedam godina da postignem željeni rezultat, iako se cijeli život bavim sportom i u sportu sam.

Doktore, hitno!

Ti si imao neku svoju viziju kako trebaš izgledati, želio si nemogući izgled ili si išao polako?

– Ja sam išao polako do željenog cilja bez prevelikog iscrpljivanja tijela, već sam osluškivao svoje tijelo. Svidjelo mi se vježbanje u fitness centru, ali nikada nisam želio izgledati kao Arnold Schwarzenegger, već sam želio i trebao kao trener biti primjer ljudima koje treniram.

Koliko puta tjedno bi trebalo vježbati?

– Najmanje tri puta tjedno, dva puta je malo, ali i ovisi tko što želi. Ako u kontinuitetu odlazite u fitness centar godinama i želite održavati željene rezultate koje ste postigli napornim vježbanjem, dva puta je ok, ali ako tek trebate doći do istih tada je minimalan broj dolazaka tri puta tjedno. Najbitnije je da nije veliki razmak između vježbanja, idealno je ponedjeljak, srijeda, petak ili utorak, četvrtak, subota. Imate vremena da se tijelo i mišići odmore, ali ne zaborave na vježbanje. Tijelo sve pamti, ali još brže zaboravlja, zato tijelo mora imati kontinuitet u vježbanju.

Treba li mijenjati prehranu kada krenemo vježbati?

– Naravno da treba i treba ju prilagoditi vježbanju. Treba razlikovati prehranu za dobivanje mišićne mase i mršavljenja. Ako želimo smršaviti treba drastično promijeniti prehranu. Za dobivanje mišićne mase ne treba drastično mijenjati prehranu, ali ako imaš sklonosti fast foodu, grickalicama ili pretjeranom konzumiranju slatkoga to svakako treba izbaciti bez obzira na to što želiš postići vježbanjem. Nakon treninga je najbolje pojesti nešto što ima puno proteina (zrnati sir, tunu, piletinu…)

Često nam naše čitateljice šalju pitanja: „Što je bolje, prvo odraditi kardio ili trening na spravama i s utezima?“

– Ja osobno to volim podijeliti po godišnjim dobima. Ljeto je godišnje doba kada je jako vruće i tijelo je smo po sebi ugrijano, dosta vremena provodimo vani, plivamo, šećemo… tako da je puno manje potreban kardio trening tada, a čim zahladi, kada se manje krećemo vani zbog vremenskih neprilika, tijelo i mišiće treba obvezno ugrijati i pripremiti za vježbanje na spravama i utezima tada je svakako obvezan vježbanje započeti s kardio treningom.

Zašto je važno istezati se poslije treninga?

– Vrlo je važno istezati se nakon treninga, jer vježbe s utezima i na spravama su dosta krute, nakon vježbanja zato treba razvući i opustiti mišiće da dobiju fleksibilnost i zato je vrlo važno na kraju treninga 10 minuta minimalno ostaviti za istezanje cijelog tijela.

Imam jedno pitanje za tebe, jer znam da velika većina ljudi koja te poznaje ovaj dio tvog života ne pozna. Naime, organiziraš i vodiš treninge za djecu i mlade s autizmom i down sindromom.

– Da, subotom imam jednu grupu za djecu i mlade s autizmom i down sindromom. Taj trening traje tridesetak minuta, sve ovisi o polaznicima koliko se mogu koncentrirati na trening. Njih dovode roditelji, ali vidim da i oni sami vole dolaziti, nakon nekog vremena stvorili smo posebnu vezu i vidim da mi vjeruju. Treninge odrađujemo s loptama, malim utezima, pijeskom oko nogu i na strunjačama. Trening odrađujemo kroz igru i zanimljive priče te muziku koja nas sve iznimno veseli i pokreče u fitness centru. Sada smo već svi postali prijatelji koji si međusobno vjerujemo, a u grupi ih ima petnaest. Smatram da bi grad, županija, država i svi sudionici koji se brinu i o osobama s invaliditetom trebali više voditi brigu i o djeci s autizmom i down sindromom, oni su često pretili, a to treba mijenjati. Ne možemo svu brigu o tom aspektu njihovog fizičkog zdravlja prebaciti na pojedince, roditelje i udruge.

Eleonora Mandić

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.