INTERVJU Sanja Barać trenerica u My Look Fitnes centru

INTERVJU  Sanja Barać trenerica u My Look Fitnes centru

Foto: 

Doktore, hitno!

Eleonora Mandić

Eleonora Mandić

‘EMS trening traje samo dvadeset minuta, a često ga koriste i profesionalni sportaši’

Redovita tjelovježba za modernog čovjeka je poput osobne higijene. To je nešto što se ne preskače i za što se vremena uvijek mora pronaći. Poput svega, tako je i tjelovježba podložna modernizaciji. Jedna od promjena, koja štedi vrijeme je i EMS trening ili ‘trening sa strujom’. O ovoj metodi razgovaramo sa Sanjom Barać, trenericom u My Look Fitnes centru.

Što je to EMS trening?

– To je trening s elektro mišićnom stimulacijom, za razliku od klasičnog treniranja gdje podražaj dolazi iz glave, a kod EMS treninga podražaj dolazi izvana preko elektroda.

Koje se sve vježbe mogu raditi uz pomoć tog uređaja, a što nije preporučljivo?

– Uz pomoć uređaja za EMS trening mogu se izvoditi sve vježbe koje i inače radimo u fitness centru, na spravama, pomoću utega, elastičnih trak, kardio vježbi na traci za trčanje… ma apsolutno sve vježbe osim ronjenja i plivanja (smijeh). Mogu se stvarno uz sve kombinirati pa čak i na plesnim tečajevima ili taekwondo treninzima, lepeza primjene je široka, osim sportova u vodi.

Kome biste preporučili trening uz EMS?

– EMS trening trebaju zaobilaziti osobe s malignim oboljenjima, trombozom, pacemakerom, osobe s težim nefrološkim oboljenjima. Svim ostalim skupinama bih rado preporučila ovu vrstu treninga. Prednosti ovog treninga su odlične za prezaposlene ljude koji nemaj vremena provoditi sate i sate u fitness centru. Trening traje samo dvadeset minuta, a često ga koriste i profesionalni sportaši, jer se odradi kvalitetan trening u kratkom vremenu. EMS trening je odličan početak za pretile osobe koje nemaju fizičke snage i pokretljivosti za teške treninge na samom početku svoje preobrazbe.

Također, pomaže im kod mršavljenja i ubrzavanja metabolizma.
Trening bih preporučila i ljudima koji imaju problema s bolovima u leđima, jer u kratkom roku ojača trbušnu i leđnu muskulaturu, većini bolovi nestanu ili se bol smanji. Najčešće bolovi se i pojavljuju radi oslabljene muskulature.
Preporučljivi su i u rehabilitacijske svrhe svim osobama kojima je uslijed ozljeda zabranjeno fizičko treniranje, a EMS trening može se izvoditi u statičnom(pasivnom) obliku. Osobe doslovno mogu sjediti ili ležati, a struja šalje podražaje u mišiće i sprječava atrofiju mišića.

Može li trening „sa strujom“ biti opasan za, primjerice, srčane bolesnike?

– EMS trening nije ništa opasniji od klasičnog treninga, ali kako sam već napomenula imaju neka stanja kod kojih se nikako ne smije izvoditi, a to su osobe s malignim oboljenjima, trombozom, pacemakerom, osobe s težim nefrološkim oboljenjima.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.