MY LOOK FITNESS DNEVNIK – 10. tjedan

MY LOOK FITNESS DNEVNIK – 10. tjedan

Foto: 

Doktore, hitno!

Eleonora Mandić

Eleonora Mandić

Zato tražite način da odete vježbati, a ne ispriku da ne odete!

Evo me dogurala sam do okruglog broja, u deset tjedana propustila sam samo dva treninga, ali ovaj zadnji propušteni trening nadoknadit ću u 11. tjednu.

U ovom tjednu sam napravila promjenu trenera i koncept treninga. Moram priznat da sam se oduševila, s ovim načinom treninga se još nisam susrela.

Ovaj tjedan sam bila na milosti i nemilosti trenerice Karle Stjepović, hvala još jednom Karla od srca, bila si odlična! Karla je magistra kineziologije i u My Look Fitness centru radi već godinama. Od završetka fakulteta, aktivno se usavršava jer je shvatila da postoji znatna razlika između fitnessa, treninga i terapije i nastoji svakom svom klijentu priči individualno, onako kako je to najbolje za njegovo tijelo i ciljeve.

Karla i ja ovaj tjedan smo se bavili masažom mišića, jer je bolja od istezanja mišića. Masaža pogađa točno one točke koje odlučimo napadati, dok istezanje samo poteže na dva kraja i onda se najčešće istegnu slabi dijelovi mišića, a ne miogeloze (mliječna kiselina u mišićima).

Pa evo što smo radili i kako. I ovi treninzi su mi počeli i završili s kardio vježbama. Zatim smo istegnuli mišiće, a tada prešli na SMR – samostalnu miofacijalna masažu.

Prvo smo odradili SMR na području gluteusa u svrhu opuštanja napetih mišića kroz razbijanje miogeloza uzrokovanih lošim pokretom tj. suboptimalnim radom susjednih mišića. Masažu svakog područja s jedni i druge strane radili smo po dvije minute.

Doktore, hitno!

SMR zadnje lože u svrhu prokrvljavanja manje aktivnih mišića stražnjeg lanca. Prokrvljavanje mišića je vrlo bitan proces koji se mora proći prije vježbe aktivacije jer omogućuje bolju i bržu aktivaciju tog mišića i sprječava nastanak ozljeda koje mogu nastati kod prevelikog napora tog mišića.

Doktore, hitno!

Ako mislite da ova masaža lagana i da je relaks, grdno se varate. Ova samo masaža jako boli jer morate masirati samo točke koje najviše bole, moram priznati da je dvije minute jako dugo za ovakvu vrstu masaže. Znala sam se preznojiti više puta u te dvije minute.
SMR prednje lože također je bio vrlo bolan ali i potreban, kod aktiviranja i ovog mišića

Doktore, hitno!

Zašto mi je SMR bio toliko bolan, kaže trenerica Karla, najčešći uzročnik bolova pri pokretu je neadekvatna suradnja mišića što ujedno i prouzrokuje slabost u mišićima. Da bismo tu suradnju poboljšali i pojačali snagu, ne možemo samo jačati mišiće nego moramo i poznavati kontekst u kojem ti mišići rade i u tom kontekstu ih i trenirati.
Osim SMR ovaj tjedan smo i vježbali, i ove vježbe izgledaju također vrlo jednostavne i ne tako zahtjevne za mišiće, ali i tu sam se prevarila. Jedna od vježbi koje sam radila je funkcionalan iskorak.
Ovu vježbu čini posebnom njen prijelaz i primjenjivost u našoj svakodnevici. Za razliku od klasičnog iskoraka, gdje se vrši pokret put gore, funkcionalni iskorak se izvodi tako da se tijelo kreće put naprijed. Funkcionalni iskorak koristi jednako mišiće cijele noge. S obzirom na naš moderan sjedilački način života, najčešće zapostavljamo važne mišiće kao što je stražnja loža natkoljenice i gluteus, a funkcionalni iskorak baš cilja i na te skupine mišića. I ovo je bila vrlo zahtjevna vježba, gdje su mi se uistinu aktivirali svi mišići na nogama uz gluteus. Svladavanjem ovog pokreta je ključno u prevenciji bolova koljena, kukova i leđa te za bolju pokretljivost i bolju funkciju našeg tijela kao cjeline.

Doktore, hitno!

Negdje sam jednom čula, što duže vježbate sve vam više nedostaje i odlazite vježbati s radošću i vrlo lako. Ja sam netipični primjer, kada dođe jutro vježbanja, više od 30 minuta smišljam izgovore zašto neću otići. Naravno, kada se pokrenem i dođem u fitness centar budem ok, a nakon treninga se osjećam super, a kada ne odem osjećam grižnju savjest. Zato tražite način da odete vježbati, a ne ispriku da ne odete!

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.