MY LOOK FITNESS DNEVNIK – 6. tjedan

MY LOOK FITNESS DNEVNIK – 6. tjedan

Foto: 

Doktore, hitno!

Eleonora Mandić

Eleonora Mandić

Nakon dobro odrađenog kardio treninga osjećat ćete se mnogo lakše

Evo još jedan tjedan je iza nas!
Svaki trening i dalje započinjem i završavam kardio treningom, čemu služi i može li se izvoditi izvan fitness centra i doma. Danas ćemo vam trener Petar i ja pokušati opširno odgovoriti na sva pitanja vezana za kardio trening.

Kardio je fitness izraz za kardiovaskularne aktivnosti. Naime, stručnjaci smatraju da bi svatko od nas trebao svaki dan odraditi minimalno 30 minuta kardio aktivnosti, on je taj koji će definitivno utjecati da puno brže ostvariš svoj cilj, želite li ostati samo u formi, smršaviti ili preventivno djelovati na svoje zdravlje. Postoje različiti načini provođenja kardio vježbi.

Kardio trening možemo podijeliti na dvije skupine treninga: za sagorijevanje viška masnih naslaga i jačanje tonusa mišića.
Kardio trening podrazumijeva bilo koju vrstu vježbanja gdje srce dostiže od 60 do 85 posto od maksimalnog broja srčanih otkucaja.

Najčešće kardio vježbe su hodanje, trčanje, vožnja bicikla, plivanje, trčanje na traci, stepenice, preskakanje užeta.
Trener Petar napominje – najbolji uvod u vježbanje je kardio trening radi zagrijavanja mišića prije vježbanja s utezima i na spravama. U zimskim mjesecima je neizostavan kao početak treninga u fitness centru, jer ljeti je tijelo ugrijano i češće smo vani, krećemo se, plivamo…

Kako sam već gore spomenula vani ćete trčati, hodati, plivati, voziti bicikli, ali također sve to možete raditi i u fitness centru, naravno osim plivanja. Ja ne mogu trčati na betonu i trim stazi jer mi je to pretvrda podloga i stradavaju mi zglobovi, ali zato koristim blagodati trake za trčanje jer je puno mekša i ozljede su minimalne ili gotovo nikakve.

Doktore, hitno!

Kardio trening nižeg intenziteta preporučuje se osobama s viškom kilograma i početnicima koji su u lošoj fizičkoj formi. Treninzi ove vrste trebali bi trajati minimalno 30 minuta na početku i na kraju treninga u fitness centru. Za početak bih vam preporučila traku za trčanje na kojoj ćete hodati intenzitetom koji odgovara vašoj kondiciji i odabrati hodanje po ravnici, a na kraju bicikli bez opterećenja.

Srednji intenzitet treninga bi bilo dobro izvoditi 20 minuta prije i 20 minuta nakon treninga u fitness centru. Kod ovog intenziteta treninga otežano ćete disati, jer je naporniji od nižeg intenziteta i troši znatno veće količine energije. Za ovaj intenzitet ipak morate imati određenu kondiciju. Za početak bih vam preporučila orbitrek koji potiče ubrzani rad srca i pluća. Vježbanje na orbitreku povećava kapacitet pluća te povećava volumen kisika u organizmu, pridonosi bržem radu limfe koja je zadužena za čišćenje tijela, te na redukciju potkožnog masnog tkiva. Za kraj treninga, moja preporuka je traka za trčanje na kojoj kombinirate deset minuta hodanja s opterećenjem, deset minuta trčanja bez opterećenja.

Visoki intenzitet treninga traje od 5 – 15 minuta na početku i 5 – 15 minuta na kraju vježbanja u fitness centru. Ovaj trening prakticiraju vježbači koji imaju odličnu kondiciju jer je ova vrsta treninga naporna. Ovaj trening možete izvoditi na traci za trčanje, ali brzo trčanje sa srednjim opterećenjem.

Nedostataka kod kardio treninga nisam našla, ali zato su prednosti višestruke:

  • Djeluje preventivno na bolesti srca, preventivno djeluje na bolesti pretilosti, visokog kolesterola, dijabetesa
  • Pomaže održati željenu tjelesnu težinu ili smanjiti postojeću
  • Daje tijelu višak energije i veću izdržljivost
  • Ubrzava metabolizam i pomaže sagorijevanju kalorija

Nakon dobro odrađenog kardio treninga osjećat ćete se mnogo lakše, pa i sama psiha će vam biti bez teških misli i zahvalna.

Eleonora Mandić

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.