10 ‘najzdravijih’ alkoholnih pića

10 ‘najzdravijih’ alkoholnih pića

Foto: 

Anil sharma from Pixabay

D.H.

D.H.

I nutricionisti se slažu da su manje štetna od ostalih

Alkohol nije zdrav, ali možemo li barem reći da su neka pića zdravija od drugih? Možemo, i nutricionisti se slažu da jesu.

Punkufer je istražio koja su ‘najzdravija’ alkoholna pića. U obzir su uzeli kaloričnost te udio alkohola, ugljikohidrata i šećera, ali i ostale koristi ako ih neko piće ima. Neka alkoholna pića rjeđe izazivaju mamurluk, manje utječu na šećer u krvi od drugih i imaju manje praznih kalorija, a neka imaju i blagotvorni učinak na zdravlje. No sve dobrobiti nestaju s pretjeranom konzumacijom. Zato, koje god piće odabrali, uživajte u njemu umjereno.

A ako ipak na nekoj od proslava pretjerate, pod brojem 10 naći ćete i rješenje za mamurluk.

1. Crno vino

Crno vino ima visoku nutricionističku vrijednost, bogato je željezom, magnezijem, kalijem i flavonoidima. Dobro je za zdravlje kostiju, probavnog sustava i za snižavanje razine kolesterola, a čaša dnevno smanjuje rizik od srčanog udara. I ne sadrži mnogo kalorija.

2. Kuhano vino

Kuhano vino zadržava sve dobro iz vina, a kako je obogaćeno cimetom, klinčićima, narančama i đumbirom, pršti od vitamina C i antioksidansa. Omiljeni zimski napitak zaista može imati terapeutski učinak.

3. Pivo

Pivo sadrži antioksidanse, proteine i jako puno vitamina B, zbog čega je, dokazano, vrlo zdravo za organizam. Sprječava nastajanje bubrežnih kamenaca, smanjuje rizik od srčanih bolesti i održava zdravlje kostiju.

4. Bijelo vino

Iako ne sadrži toliko korisnih spojeva kao crno, bijelo vino općenito ima niži udio alkohola, a suho bijelo vino ima i niži udio šećera. Rjeđe izaziva glavobolju.

5. Gemišt

Gemišt je primjer ‘pametnoga pijenja’. Gazirana voda istovremeno smanjuje sadržaj alkohola, šećera i kalorija, ali i uspješno nadoknađuje tekućinu i elektrolite koje tijelo gubi od alkohola.

6. Šampanjac

Sličnog je sastava kao bijelo vino, ali s još nižim udjelom šećera. Bogat je vitaminom C te antioksidansima, što je odlično za zdravlje.

7. Mimosa

Ova popularna kombinacija šampanjca i soka od naranče ima nizak udio alkohola, a pripravljena sa svježe cijeđenim sokom od naranče neće imati ni puno šećera, ali bit će prava ABC-vitaminska bomba.

8. Džin

Džin se dobiva od bobica borovice (smreke), čija je ljekovitost poznata od davnina: bogate su vitaminom C i karotenom, a blagotvorni učinak imaju na dišni i probavni sustav, učinkovit su lijek protiv virusnih infekcija, potiču znojenje i pročišćuju jetru i krv. Unatoč viskom udjelu alkohola, žestokim pićima treba dulje da se apsorbiraju u krvotok, pa će vas sporije i opiti.

9. Suhi martini ili votka-martini

Ovim koktelima, uz martini, zajedničko je to da nemaju nikakvu hranjivu vrijednost, pa su dobar niskokaloričan izbor s malo šećera. Prozirna alkoholna pića neće uzrokovati mamurluk kao obojena pića. Svejedno pripazite na količinu – i dalje izazivaju pijanstvo.

10. Bloody Mary

Kultni koktel od votke i soka od rajčice s ljutim začinima i povrćem bogat je natrijem, kalijem vitaminom C i antioksidansima. Ima blagotvorno djelovanje na niz stanja – od niskog tlaka do nesanice. Bloody Mary je i često preporučivani lijek za mamurluk. Možda bi Virgin Bloody Mary bio bolji izbor, ali tko bi se usudio riskirati?

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.