Gastro
BOŽIĆNI KEKSIĆI BAKE KAJE
2 min čitanja
Recept je star je gotovo 100 godina
Donosimo još jedan recept za sitne keksiće iz bilježnice bake Kaje. Ovi keksići su vrlo jednostavni za napraviti i treba vam samo četiri sastojka. Dobra stvar je što se i oni mogu ispeći danima prije Božića jer dok su svježi malo su tvrdi, ali što duže stoje to su sve mekši i finiji.
Naravno, mogu se jesti i odmah ako volite malo tvrđe kekse.
Ovaj recept moja baka je naslijedila od svoje mame – moje prabake Olge, tako da je recept star preko stotinjak godina.
SASTOJCI:
150 g maslaca
130 g šećera
2 jaja
300 g brašna
Maslac sobne temperature tucite mikserom dok ne postane kremast, zatim dodajte šećer i dalje miksajte dok ne postane sjajno i pahuljasto, zatim dodati jaje po jaje i nastavljamo miksati dok smjesa ne postane glatka. U zdjelu pomalo dodajete brašno i miješate žlicom. Smjesu zatim zamijesite rukama, stavite u plastičnu vrećicu i poravnajte. Tijesto premjestite u frižider i neka odstoji dva sata.
Razvaljujete tijesto na lagano pobrašnjeno podlozi na 5 mm debljine, te izrezujte kalupima za kekse.
Pećnicu zagrijte na 150 stupnjeva i pecite oko 15 do 20 minuta. Keksi moraju ostati svijetli. Ukrasite ih rastopljenom čokoladom i šarenim perlicama.
Dobar tek!
Doktore, hitno!