Bračani u kuhinju vraćaju – varenik

Bračani u kuhinju vraćaju – varenik
D.H.

D.H.

Proces pripreme traje i više od dvadeset sati

Četiri OPG-a s Brača krenula su u revitalizaciju pomalo zapostavljenog otočkog proizvoda – varenika.

Brački varenik još prije dvije godine dobio je od Europske komisije oznaku europskog podrijetla čime je upisan u registar izvornosti. Tako je i zaštićen na području cijele Europske unije.

Varenik služi kao dodatak umacima, a proizvodi se posebnim postupkom ukuhavanja soka grožđa. Proces pripreme traje i više od dvadeset sati tijekom kojih se povećava koncentracija fenolnih spojeva, a ujedno se povećava antioksidacikski kapacitet.

OPG-ovi Ljubomira Kurtića, Šimice Žuvića, Jakše Cvitanića i Marka Franulića nastoje vratiti varenik u upotrebu i plasirati ga na tržište te polako uspijevaju zaintrigirati zaljubljenike u kulinarstvo.

Varenik se opisuje kao slatka viskozna tekućina medne arome, a koristi se i u pripremi nekih od autohtonih bračkih slastica poput kumpeta. Dakako, može se koristiti i u pripremi mesnih i ribljih umaka, sastavni je dio pašticade, gulaša, jela od divljači, dobro se slaže i kao ukras sladoleda. A brački se OPG-ovi trude predstaviti ga i domaćim i stranim gurmanima. Lagano i pomalo stidljivo pojavljuje se i u domaćim dućanima delikatesa.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.