Četiri zdrave, tradicionalne božićne namirnice za blagdanski stol

Četiri zdrave, tradicionalne božićne namirnice za blagdanski stol

Foto: 

Mogens Petersen from Pixabay

D.H.

D.H.

Pokušajte si ne ugroziti zdravlje prejedanjem

Božićni ručak, novogodišnja večera, novogodišnji ručak: blagdani su pravi kulinarski maraton, a za vas koji pazite na prehranu i napad na vašu figuru!

Ipak, trebali biste znati da postoje neke klasične tradicionalne božićne namirnice koje nisu previše kalorične, a vrlo su dobre za vas. Evo i koje:

1. Plodovi mora

Osiguravaju važan unos proteina, oko 10%, ali i vitamin A, izvrstan za usporavanje starenja, protiv tumora i koristan za poticanje imunološkog sustava i borbu protiv akni.

Nadalje, ako volite dagnje trebate znati da su dobar izvor fosfora.

Konzumacija sirovih morskih plodova jamči veću opskrbu hranjivim tvarima, s obzirom da se vitamin A gubi tijekom kuhanja.

No budite oprezni jer dagnje i školjke filtriraju goleme količine morske vode, nakupljajući značajne količine mikroorganizama poput salmonele, virusa hepatitisa i toksina algi.

To je također zato što dagnje i školjke, kako divlje tako i uzgojene, žive blizu obale i stoga u zagađenim vodama.

2. Bakalar

Bakalar (sušeni i usoljeni bakalar) je niskokalorični proizvod sa samo 95 kalorija, a sustav konzerviranja također povećava njegov sadržaj proteina sa 17% na 21%.

Ovo je protein visoke kvalitete, popraćen sa samo 1% masti.

Osim toga, sadrži puno fosfora, više nego dvostruko nego bilo koja druga riba.

To ga čini dragocjenim saveznikom za kosti, stanice i živčana vlakna vašeg tijela.

Božićna tradicija nudi ga u dvije varijante: kuhanog ili prženog.

Svakako treba dati prednost prvom načinu kuhanja, jer ne narušava njegova nutritivna načela.

Naprotiv, prženje značajno povećava unos kalorija i dodaje tvari koje sigurno nisu zdrave.

3. Leća

Leća, tipična božićna namirnica, odličan je izvor željeza (100 g leće sadrži više nego dvostruko više željeza nego ista količina mesa).

Predstavlja dobar izvor proteina (7%) i kalij , iako nakon kuhanja sadržaj na 100 g pada s 980 na 266.

Najbolji način konzumiranja leće je kombinirati je s tjesteninom (100 g leće – sirove odvagane – s 50 g tjestenine) kako bi se poboljšala kvaliteta proteina ili s mesom za poboljšanje bioraspoloživosti željeza.

Kuhanje se mora produžiti jer se na taj način poboljšava probavljivost: zapravo, kuhanjem se uništavaju neki lektini i hemaglutinini koji su inhibitori enzima koji ne bi dopustili probavu bjelančevina kod značajnih crijevnih poremećaja.

4. Suhe smokve

Smokva je izuzetno hranjivo svježe voće zbog bogatog udjela šećera i kalorija (oko 50), diskretne količine kalcija i kalija te vlakana koja zajedno sa sjemenkama imaju laksativni učinak zahvaljujući visokom postotku prisutne vode.

U sušenoj varijanti količina vode pada do 20%, a istovremeno se povećavaju kalorije, koje dosežu brojku od čak 242.

No, suhe smokve imaju mnogo izraženiji laksativni učinak, a udio vlakana se povećava na 10% (drugi plod po sadržaju vlakana nakon kestena).

Zajedno s vlaknima, međutim, jako raste i sadržaj šećera (58%), a proporcionalno se još više povećava glikemijski indeks koji doseže 87, gotovo koliko i kod saharoze koji iznosi 91, piše Novi list.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.