Djevojka s invaliditetom nakon programa osposobljavanja kroz projekt Kuhinja znanja postala je pomoćna kuharica i zaposlenica ŠKMER-a

Djevojka s invaliditetom nakon programa osposobljavanja kroz projekt Kuhinja znanja postala je pomoćna kuharica i zaposlenica ŠKMER-a

Foto: 

ŠKMER

D.H.

D.H.

Riječ je o EU projektu

Mlade osobe s invaliditetom koje traže svoje mjesto u društvu, posebno priliku za samostalan život, prije godinu i pol dana stigle su iskušati svoje afinitete u ŠKMER Kuharskoj Akademiji kroz EU projekt Kuhinja znanja za jačanje društvenog poduzetništva. Radilo se o korisnicima splitskog Centra za odgoj i obrazovanje ‘Juraj Bonači’, koji su kuhajući s profesionalnim chefom iskušali kako je to biti dio kuharskog tima, pokazati što znaju i žele naučiti.

Među njima, strašću i motivacijom za kuharstvom izdvojila se 22-godišnja Martina Šimat, inače korisnica organiziranog stanovanja u Splitu za osobe s posebnim potrebama. U dogovoru s vodstvom Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači, nastavila je dolaziti u ŠKMER kako bi stekla kompetencije vezane za poziciju pomoćnog kuhara, a time i mogućnost rada u profesionalnoj kuhinji. Nakon što je završila osposobljavanje kroz posebno razvijen program Kuhinje znanja prilagođen potrebama osobe s posebnim potrebama, dobila je i prvo zaposlenje u udruzi Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER).

‘Ona ista djevojka koja je sramežljivo došla na prvu radionicu, danas je dio našeg tima koji pomaže u edukacijama i poslovima u profesionalnom kuharskom kabinetu ŠKMER Akademije. Bila je strpljiva i napravila sve da se ostvari na tržištu rada. I svaki dan uči…i radi, a i prenosi naučeno drugima. Obožava izazove i cijeni kad je se uvažava i uključuje u nove aktivnosti, a posebno obožava raditi kolače i to tradicionalne dalmatinske, kaže da su tako fini da se tope u ustima’, istaknula je Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Akademije.

Martina je zaposlena kroz Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137.) za jačanje društvenih poduzetništva, a riječ je o vrlo opsežnom ŠKMER-ovom EU projektu kojem je, između ostalog, cilj da se unaprijede znanja i vještine zaposlenika ŠKMER-a, te zaposle mlade osobe, posebice one u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Završila je do 21. godine osnovnoškolsko obrazovanje za učenike s teškoćama u razvoju pri Centru za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači Split. Nakon toga, započela je život u organiziranom stanovanju gdje je iskazala motivaciju za uključivanje na tržište rada.

‘U Splitsko-dalmatinskoj županiji, osobe s intelektualnim teškoćama vode se pod kategorijom teško zapošljivih osoba, stoga se Martinina želja o zapošljavanju činila kao dug i težak put. Naime, poznato je da se osobe s intelektualnim teškoćama zapošljavaju samo u zaštitnim radionicama. Iz dosadašnjeg iskustva od osoba iz organiziranog stanovanja pri Centru, a koje su se zaposlile u privatnim poduzećima, uvidjeli smo pozitivne efekte na osobu koja se zaposlila, kao što su stvaranja radnih obaveza, preuzimanje odgovornosti, te socijalizacija u društvu. Isto tako kroz povratni feedback od poslodavca imamo informacije da su dobili kvalitetne, predane i odgovorne zaposlenike koji također pridonose i poboljšanju radne atmosfere i zbližavanju kolektiva’, kazala je Snježana Čotić, ravnateljica Centra Juraj Bonači.

Kroz osposobljavanje za radno mjesto pomoćnog kuhara u Udrugu ŠKMER Martina je dobila mogućnost učenja adekvatnog rukovanja kuharskim priborom, pripremnih radnji za spremanje obroka, upoznavanja s različitim receptima i procesom izrade jela.

‘Kroz dosadašnju suradnju s Udrugom SKMER možemo sa sigurnošću reći da se radi o jako profesionalnom timu koji odgovorno pristupa svakoj osobi, suradniku. Prepoznali smo da promiču empatičnost i razumijevanje što stvara ugodnu, toplu i opuštenu atmosferu koja uvelike pridonosi radnoj produktivnosti i inovativnosti’, dodala je.

ŠKMER Akademija je razvila edukativni program za osobe s invaliditeom, prilagođen potrebama hotela i restorana koji su zainteresirani za njihovo zapošljavanje. Kod planiranja programa analiziralo se trenutne trendove, stanje na tržištu rada u turizmu i ugostiteljstvu, te nastojalo predvidjeti buduće potrebe i mogućnosti.

‘Zaključili smo da je pravo vrijeme da se ostvare puni potencijali onih koji bi željeli naći svoje mjesto na tržištu rada, ali su za njih potrebne prilagodbe i iste treba provesti kako bi se realizirala i zaposlenja na kraju. Ovakva osposobljavanje i uvođenje u posao traje duže, ali svakako se isplati jer priliku tada imaju oni koji su željni posla i ono što mogu, napravit će odlično, bit će točni, odgovorni, zahvalni i sretni jer doprinose. To je sigurno društveno odgovorno i korisno za svih, a posebno za osobu koja prvi puta sama za sebe privređuje. Dolazi i faza u kojoj ćemo moći kandidate, koji mogu biti uistinu jako vrijedni kotačići u proizvodno – poslovnom procesu, pripremiti za nove izazove. Mi ćemo tada krenuti u pripremu nove osobe za neke nove objekte i zainteresirane objekte, timove i poslodavce!’, poručila je Harašić Bremec.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.