DOMAĆI SLADOLED Recept bake Kaje

DOMAĆI SLADOLED Recept bake Kaje

Foto: 

Doktore, hitno!

Eleonora Mandić

Eleonora Mandić

Možete napraviti različite okuse

Donosimo vam osnovni recept za sladoled. Znamo da postoje niz recepata, ali rijetko se usudite pripremiti ga sami. Vjerujem jer većina recepata za sladoled poprilično je složena i zahtjeva korištenje aparata za sladoled.
Međutim, postoji i jednostavan osnovni recept za sladoled od samo tri sastojka koji je gotov u trenu.
Od ovog osnovnog recepta možete napraviti niz okusa (čokolada, med, voće…) samo nebo i vaša mašta je granica.

SASTOJCI:
3 jaja
6 žlica šećera
3 dl vrhnja za šlag ili dvije vrećice šlaga koji se muti s mlijekom

POSTUPAK:
Odvojite žutanjke od bjelanjaka. Mutiti žutanjke s tri žlice šećera, kada smjesa postane svjetla stavite 12 minuta kuhati na paru uz povremeno miješanje.

Mutite bjelanjke s prstohvatom soli kada se počnu pjeniti dodati jednu žlicu šećera i dalje mutiti, nakon nekoliko trenutaka drugu, a zatim i treću žlicu šećera. Šaum je gotov kada je smjesa čvrsta i sjajna.

Kuhane žutanjke stavite u zamrzivač na desetak minuta, ali ih često miješajte da se ne uhvati korica na vrhu. Za to vrijeme izradite šlag, osobno sam koristila onaj iz vrećice, jer u vrijeme dok je moja baka pripremala sladoled nije bilo vrhnja za šlag.

Zamutila sam 3 dl mlijeka i dvije vrećice šlaga, u to sam dodala šaum i lagano premiješala s mikserom, zatim sam dodala kuhane žutanjke i također lagano promiješala mikserom.
Prebacila sam u plastičnu posudu s poklopcem i stavila u zamrzivač, nakon pola sata vilicom sam dobro promiješala i odvojila od stijenki već ohlađenu smjesu.

Potrebno je tri puta vaditi smjesu iz zamrzivača svakih pola sata i promiješati. Nakon 90 minuta imate gotov domaći sladoled.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.