Dvije namirnice koje su odlične za zdravlje crijeva i srca

Dvije namirnice koje su odlične za zdravlje crijeva i srca

Foto: 

congerdesign from Pixabay

D.H.

D.H.

Otkriva dijetetičar i osobni trener

Kad je riječ o raznim kroničnim bolestima, od probavnih problema do kognitivnog pada i srčanih oboljenja, prehrana igra važnu ulogu. Srećom, uključivanje protuupalnih namirnica u prehranu može nam pomoći u borbi protiv ovih stanja, prenosi Index.

Dijetetičar i osobni trener Jesse Feder otkrio je dvije takve namirnice koje su odlične za zdravlje crijeva, srca i mozga te se mogu jesti i kao međuobroci.

1. Grčki jogurt

Grčki jogurt svestrana je namirnica, puna hranjivih tvari, koja nudi brojne prednosti za zdravlje crijeva, mozga i srca. Bogat probioticima, grčki jogurt podržava zdrav crijevni mikrobiom, potičući rast korisnih bakterija koje mogu pomoći probavi i smanjiti upalu u crijevima.

Osim toga, grčki jogurt osigurava bitne hranjive tvari koje su važne za kognitivnu funkciju i regulaciju raspoloženja. Štoviše, kalij i kalcij, koji se nalaze u grčkom jogurtu, podržavaju zdravlje srca tako što pomažu regulirati krvni tlak.

‘Grčki jogurt je pun protuupalnih svojstava zbog velike količine probiotika ili zdravih bakterija. Te bakterije mogu pomoći optimizirati zdravlje crijeva, što je bitno za probavu i apsorpciju hranjivih tvari te zdravlje mozga i srca. Osim toga, grčki jogurt je izvrstan izvor proteina’, kaže Feder za SheFinds.

2. Borovnice

Bogate antioksidansima, borovnice sadrže protuupalna svojstva koja mogu pridonijeti različitim aspektima našeg zdravlja i blagostanja.

‘Borovnice su jedno od voća koje sadrži najviše antioksidansa, a također su bogate vlaknima i drugim hranjivim tvarima, uključujući vitamin C, A, K, kalij i mangan. Visoka količina antioksidansa odlična je za borbu protiv upala u cijelom tijelu, uključujući i vaš mozak i srce’, tvrdi dijetetičar.

Također, dodaje kako je obilje vlakana izvrsno za poticanje bolje probave i olakšavanje apsorpcije hranjivih tvari ključnih za cjelokupno zdravlje. Osim toga, niz vitamina i minerala igra ključnu ulogu u optimizaciji različitih tjelesnih funkcija, posebno onih povezanih sa zdravljem mozga i srca.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.