EUROPSKI PLAN Smanjene razine arsena u prehrambenim proizvodima za borbu protiv raka

EUROPSKI PLAN Smanjene razine arsena u prehrambenim proizvodima za borbu protiv raka
D.H.

D.H.

‘Nova pravila još su jedan dokaz da su standardi sigurnosti hrane u EU-u i dalje najviši u svijetu’

Europska komisija donijela je danas nova pravila za smanjenje prisutnosti arsena u prehrambenim proizvodima.

Donošenje nižih dopuštenih količina još je jedan važan korak u ostvarivanju ciljeva europskog plana za borbu protiv raka u pogledu ograničavanja ili uklanjanja karcinogenih kemikalija u hrani. Ta odluka, koja se temelji na znanstvenom izvješću EFSA-e iz 2021., donesena je nakon što su države članice pozvane da prate prisutnost arsena u hrani.

‘Danas poduzimamo dodatne mjere za daljnje smanjenje rizika od izloženosti karcinogenim kontaminantima iz našeg prehrambenog lanca. Naši građani žele biti sigurni da je hrana koju jedu sigurna, a nova pravila još su jedan dokaz da su standardi sigurnosti hrane u EU-u i dalje najviši u svijetu’, izjavila je povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides.

Tom će se mjerom smanjiti dopuštena koncentracija anorganskog arsena u bijeloj riži, a istodobno se utvrđuju nove granične vrijednosti za arsen u prehrambenim proizvodima na bazi riže, hrani za dojenčad, dječjoj hrani, voćnim sokovima i soli. Postojeće najveće dopuštene količine arsena u prehrambenim proizvodima utvrđene su 2015. na temelju mišljenja EFSA-e u kojem se navodi da anorganski arsen može uzrokovati rak kože, mjehura i pluća. Arsen je prisutan u niskim koncentracijama u stijenama, tlu i podzemnoj vodi, pri čemu su hrana i pitka voda glavni načini izlaganja ljudi. Industrijske emisije poput rudarenja i izgaranja fosilnih goriva mogu pridonijeti većim razinama arsena u okolišu, kao i upotreba gnojiva, sredstava za zaštitu drva, insekticida ili herbicida koji sadržavaju kontaminant.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.