GOSPINA TRAVA Najpoznatiji prirodni lijek protiv depresije i nesanice

GOSPINA TRAVA Najpoznatiji prirodni lijek protiv depresije i nesanice

Foto: 

Couleur / Pixabay

D.H.

D.H.

Važno ga je pravilno dozirati

Napeti ste, bezvoljni i loše spavate? Neka vaš izbor bude gospina trava (Hypericum perforatum). Ova je biljka najpoznatiji prirodni lijek protiv depresije, a najčešće se pije kao čaj, piše Živim.

Dobrobiti

1. Dokazano oslobađa napetosti, pomaže protiv nesanice, umanjuje osjećaj iscrpljenosti i bezvoljnosti.

2. Ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje.

3. Zbog svojih protuupalnih svojstava oblozi od gospine trave ili ulje gospine trave izvana se koriste kod raznih opeklina, uboda insekata i za smanjivanje i ublažavanje ožiljaka.

4. Preporučuje se i za mazanje rana koje teže zacjeljuju jer ubrzava obnovu kože.

5. Potvrđeno je da ublažava tegobe menopauze.

6. Upotrebljava se i kod bolesti s vrućicom te kod jetrenih i žučnih tegoba.

Doziranje

Ako se uzima u kapsulama ili tabletama, uobičajena doza gospine trave za odrasle osobe je 300 miligrama tri puta na dan, uz obrok. Upotreba kod djece nije dovoljno istražena, pa je najbolje da je djeca ne uzimaju.

Gospina trava uglavnom se dobro podnosi i donosi dobre rezultate, ako se uzima prema preporukama. Ipak, može izazvati nuspojave poput suhoće usta, preosjetljivosti na sunčevo svjetlo ili probavnih tegoba. Ako osoba uzima antidepresive potreban je velik oprez, jer gospina trava dolazi u interakciju s tim lijekovima, posebno s onima iz skupine MAOI (neselektivni inhibitori monoaminooksidaze) te sa svim lijekovima i suplementima koji podižu razinu serotonina.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.