GRAND GOURMET 2023: Od natjecanja do majstorskih radionica pripreme craft ginova, kuhanja sa žesticama te koktela s mesom i morskim plodovima

GRAND GOURMET 2023: Od natjecanja do majstorskih radionica pripreme craft ginova, kuhanja sa žesticama te koktela s mesom i morskim plodovima

Foto: 

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

D.H.

D.H.

Od 15. do 17. studenog u Le Meridien Lav hotelu

Unaprjeđenje ugostiteljske struke, kao i predstavljanje novih domaćih i svjetskih trendova, tema su Grand Gourmeta, 9. po redu međunarodnog festivala i natjecanja konobara, barmena, barista i restorana, koje će se održati od 15. do 17. studenog u Le Meridien Lav hotelu.

Riječ je o manifestaciji koja nudi brojne popratne programe za promociju ugostiteljskih zanimanja, destinacije i sustavno unaprjeđenje turističke ponude, a sva događanja otvorena su za javnost. Festival organizira udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) uz podršku Ministarstva turizma i sporta, turističkih zajednica Splitsko-dalmatinske županije i grada Splita te drugih partnera, a svečano će se otvoriti 14. studenog u Muzeju arheoloških spomenika u Splitu uz predstavljanje pet linija u svijetu nagrađivanih craft ginova Poetica, kao i koktela posebno osmišljenih za festival, poetski storytelling te nastup pjevačice Albine Grčić.

‘Grand Gourmet najavljuje trendove za naredno razdoblje, donosi nova znanja i tehnike koje će nam predstaviti vrhunski i educirani profesionalci ugostiteljskih zanimanja. Kroz manifestaciju stvara se baza kvalitetnih novih djelatnika što je godinama izazov svima koji pružaju ugostiteljske i turističke usluge. Stoga ih pozivamo da posjete festival i unaprijede poslovne aspekte te krenu u pripremu za iduću sezonu. Smatram da pravodobna, pravilno odabrana i kvalitetna priprema osigurava adekvatno pružanja usluga u sljedećoj sezoni uopće, a kako bi bila željene razine kvalitete, sigurnosti i pouzdanosti tu smo da ih inspiriramo novim idejama i rješenjima’, najavila je Alma Harašić Bremec, organizatorica Grand Gourmeta.

Grand Gourmet 2023, osim natjecanja profesionalaca i polaznika ugostiteljskih škola i visokih učilišta, donosi stručne edukacije i degustacije. Primjerice, doznat ćete puno toga o whiskeyima na master classu Udruženja barmena Crne Gore.

Kako se pripremaju kokteli u kombinaciji s biftekom, slanom ribom, morskim plodovima, peršinom ili, pak, kroasanima, vidjet ćete na majstorskoj radionici Josipa Mikulića, jedinog Hrvata koji se bavi gastro-miksologijom, kompleksnom vještinom kojom se spajaju kulinarske tehnike i priprema koktela. ‘The perfect cocktail – Stvaranje balansiranog koktela kroz četiri elementa’, naziv je master classa Darija Grabarića, jednog od vodećih hrvatskih stručnjaka za destilate. Grabarić je edukator za žestoka pića s licencom edukatora Wine and Spirit Education Trust (WSET), jedne od krovnih svjetskih obrazovnih institucija za vina i žestoka pića

Iskusni nizozemski ‘private chef’ John Wulff, koji je godinama vodio uspješan restorana na jugu Francuske, pokazat će kako se kuhaju jela s craft ginom. No, što je potrebno za proizvodnju takvih žestica doznat ćemo na majstorskoj radionici vrgorske obitelji Nosić koja stoji iza Destilerije Poetica.

Tu je i poseban specijal o zlatnim maslinovim uljima Dalmacije, a nagrađivani pršutar Mate Lukin, izdanak obitelj koja se od 1919. godine kontinuirano bavi distribucijom i preradom mesnih proizvoda, održat će dvije edukacije. Jednu s legendarnim Stevom Karapandžom o posluživanju i rezanju pršuta u objektima, a drugu s Damirom Zrnom, renomiranim vinskim edukatorom iz Osijeka, o sljubljivanju certificiranog Dalmatinskog pršuta i vina.

Šibenski barmen i barist Tomislav Stančić, stiže nam se edukacijom o uparivanju domaćih žestica i kava, a Tomislav Biluš iz udruge barmena Beli uputit će okupljene kako koristiti sezonske autohtone namirnice u koktelima te učiniti ih originalnim i atraktivnim.

‘Uključivanje lokalnog stanovništva u ugostiteljstvo i brendiranja turističke destinacije kao gourmet destinacije’ naziv je think tanka koji vodi Ivan Cvitanić, bivši direktor TZ Supetar i predsjednik Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (FLAG) Brač, a danas vlasnik obrta za poslovno savjetovanje i odnose s javnošću. Taj panel okupit će stručnjake iz turističko-ugostiteljskog sektora kako bi donijeli prijedloge o načinima uključivanja restoratera, hotelijera, branding specijalista, turističkih zajednica, udruga koje se bave gastronomijom, srednjih škola i ostalih dionika u ugostiteljsku ponudu i brendiranje turističke destinacije autentičnom gastronomskim ponudom.

Natjecanja, majstorske radionice, edukacije i think tank IX. Grand Gourmeta otvoreni su za javnost, uz napomenu da su edukacije  besplatne, no potrebna je prijava jer je broj mjesta ograničen.

Program manifestacije možete pronaći ovdje.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.