Istraživanja pokazala koja hrana može uzrokovati masnu jetru

Istraživanja pokazala koja hrana može uzrokovati masnu jetru

Foto: 

Design_Miss_C / Pixabay

D.H.

D.H.

Jedete li puno crvenog mesa?

Nealkoholna masna jetra je stanje kod kojeg se masnoća nakuplja u jetri i smatra se najčešćom kroničnom bolesti jetre u odrasloj populaciji. Može biti bezopasna, ali može i eskalirati i postati ozbiljan zdravstveni rizik.

Hrana i pića koja konzumirate mogu imati značajnu ulogu u dovođenju vaše jetre u opasnosti ili mogu pomoći da ovaj vitalni organ održite zdravim.

Nova istraživanja otkrivaju da je konzumiranje crvenog mesa povezano s povećanim rizikom od razvoja masne jetre.

U studiji, objavljenoj u časopisu Clinical Nutrition, istraživači sa Harvardske medicinske škole i Harvard T.H. škole javnog zdravlja Chan, pregledali su podatke od oko 78.000 žena u razdoblju od dva desetljeća.

Otkrili su da su one koje su jele jednu porciju ili manje crvenog mesa tjedno imale značajno manji rizik od masne jetre od onih koje su jele više, a one koje su jele crveno meso svaki dan, ili više puta dnevno, imale su najveći rizik.

Istraživači su primijetili ove učinke i kod prerađenog i neprerađenog mesa.

Prerađena hrana dolazi sa čitavim nizom zdravstvenih opasnosti, uključujući slabljenje vašeg imunskog sustava i povećanje šanse za razvoj niza kroničnih bolesti.

“Potrebne su dodatne studije da bi se procijenila uloga koju crveno meso i crveno prerađeno meso imaju kada je u pitanju ova kronična bolest jetre”, rekla je za Eat this nutricionistica Kristin Kirkpatrick i dodala:

“Za početak, jedite više namirnica biljnog porijekla, manje rafiniranih ugljikohidrata, šećera i prerađene hrane i uživajte u crvenom mesu na isti način na koji biste uživali u kolačićima – kao poslasticama koje se povremeno uzimaju”.

Masna jetra ima nekoliko simptoma, ako ih uopće ima, pa ako ste zabrinuti, vjerojatno ćete morati obratiti se svom liječniku. Ali nekoliko znakova na koje bi trebali obratiti pažnju su umor i bol u gornjem desnom dijelu trbuha, u predjelu jetre, prenosi N1.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.