IX. GRAND GOURMET: Od dalmatinskih craft ginova do natjecanjima i majstorskih radionicama otvorenih za publiku

IX. GRAND GOURMET: Od dalmatinskih craft ginova do natjecanjima i majstorskih radionicama otvorenih za publiku

Foto: 

Foto: ŠKMER i Nikola Vilic / CROPIX

D.H.

D.H.

Manifestaciju će otvoriti vrgoračka Poetica

Grand Gourmet međunarodno je natjecanja konobara, barmena, barista i restorana, od etabliranih profesionalaca do polaznika ugostiteljskih učilišta Europe, a ujedno i festival koji slavi i gradi izvrsnost u ugostiteljstvu i turizmu. Po deveti put održat će se od 14. do 17. studenog u Splitu i Podstrani, a organizira ga udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) uz podršku Ministarstva turizma i sporta, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Le Méridien Lav hotela i drugih partnera.

‘Manifestacija je pokrenuta 2015. godine u Makarskoj, a posljednje četiri godine domaćin ovom festivalu je grad Split, odnedavno i Općina Podstrana, sve kako bi se konobari, baristi, barmeni, turističko ugostiteljske škole i najbolji timovi hotela i restorana okušali u nizu natjecateljskih vještina te dokazali u onome što izlazi iz prosječnosti i okvira, u onome kad se poziv zaista živi. Grand Gourmet svake godine nastoji i predstaviti iznimne pojedince i timove, kao i domaće vrhunske proizvode s pričom koji imaju svjetske reference’, poručuju iz ŠKMER-a.

Foto: ŠKMER i Nikola Vilić / CROPIX

Vrgorski craft džin Poetica kojim će se otvoriti IX. Grand Gourmet 14. studenog u Muzeju arheoloških spomenika u Splitu, zorno pokazuje kako proizvod autohtonih sastojaka i potpuna posvećenost mogu malu zanatsku destileriju pretvoriti u svjetski brend. Predstavit će čak pet linija ovog proizvoda autohtonih sastojaka i posebno osmišljenim koktelima.

‘Poetica će na otvaranja manifestacije predstaviti svojih 5 etiketa džina, a tu je prvo višestruko nagrađivani Poetica Origin London dry gin, prva etiketa Poetica gina. To je standardni London dry gin nastao fuzijom borovice, citrusa s otoka Vida i doline Neretve, aromatičnih trava Biokova i izvorske vode. Bit će tu i Poetica Winter ballad, zimska poslastica okusa Božićnog kolača s dodatkom jestivih zlatnih pahuljica. Osmišljen je za hladne zimske večeri, idealan u vrijeme blagdana. Treći džin kojim otvaramo 9. Grand Gourmet je Poetica Summer sonnet; gin infuziran Vrgoračkim jagodama, a zatim i Poetica Special Barrel aged limited edition, Old Tom stil gina, odležan u hrastovim bačvama u kojima je vrgorska vinarija Gaspar barikirala svoj Trnak. I na kraju, peti džin s kojim stižemo, jest Poetica Olive infused gin. Posebna edicija Poetica gina nastalog kao službena žestica za 6. po redu Svjetsko prvenstvo u branju maslina na otoku Bracu, oplemenjeno infuzijom destilata bračke masline oblice’, najavila je obitelj Nosić koja stoji iza ovog vrgorskog džina.

Svaki od navedenih džinova će biti prezentiran samostalno, ali i u mješavinama koje za Poetica destileriju kao signature koktele potpisuju Zoran Lukić iz udruženja Barmen.hr i Jure Andrijašević iz Croatia by the Glass. Kokteli naziva Poetica origin, Poets tea, Little miss Poetica, Tin 23 su vrhunske okusne kreacije najboljih barmena koji kombiniraju različite varijante Poetica džina i standardne ili manje standardne dodatke koktelima kako bi što zapaženiji dojam.

‘Ovogodišnji premium partner Grand Gourmeta je izvanredna destilerija koja je Dalmaciju skrila u bocu – i to kakvu bocu! Svečano otvorenje će sve sudionike i posjetitelje provesti kroz posebno iskustvo, uvesti kroz vrata destinacije stihovima, potezima kista i jedinstvenim okusima signature pića koje nastaje alkemijskim spojem dalmatinskih aroma. Tema atraktivnog otvaranja su poetski storytelling, izrada umjetničkih portreta scratching tehnikom samih posjetitelja na događanju, a kušat će se i kokteli s Peticom posebno kreirani za ovu prigodu koji objedinjuju zanatsku posvećenost u sljubljivanje aroma s poviješću Splita’, poručila je Alma Harašić Bremec, organizatorica Grand Gourmeta.

Nakon Muzeja arheoloških spomenika manifestacija se seli u Le Méridien Lav gdje će se okušati konobari u pojedinačnim i timskim ugostiteljskim kategorijama kao što su sinkronizirano posluživanje, chef’s table, priprema i posluživanje tuna bifteka ili sireva uz sljubljivanje i posluživanje vina, pravilno otvaranje i rastakanje pjenušaca. Baristi će se, pak, nadmetati u izradi napitaka na bazi espressa kao i signature drinka na bazi espressa te u latte artu, a barmeni u pripremi short drinka i sinkroniziranog koktela.

Istovremeno održavat će se majstorske radionice o kavama, whiskeyu, stvaranju autohtonih craft džinova, zlatnim maslinovim uljima, sljubljivanju vina i jela koje će voditi renomirani barmeni, baristi, chefovi i stručnjaci iz HoReCa sektora.

Deveti Grand Gourmet donosi i niz edukacija o brendiranju turističkih destinacija, prijemu u objektu te privlačenju stalnog i zadovoljnog gosta. Održat će se i dva sudačka seminara za ocjenjivače na međunarodnim natjecanjima kuhara i barista, kao i druge zanimljivosti koje ćete u pronaći u programu manifestacije u nastavku.

Svi su programi besplatni i otvoreni za javnost, no potrebna je online prijava kako biste osigurali mjesto. Na poveznici možete kliknuti željenu edukaciju i ostaviti svoje podatke.

https://skmer.hr/program-grand-gourmet-2023/

PROGRAM GRAND GOURMET 2023

UTORAK, 14.11.2023.

16.00 – 19.00 Sudački seminar za ocjenjivače na kuharskim natjecanjima

20.30 Službeno otvaranje 9. Grand Gourmeta (MZHAS – Split)

SRIJEDA, 15.11.2023.

9.00 – 13:00 Sudački seminar za ocjenjivače na kuharskim natjecanjima

11.00 – 18.00 Natjecanje konobara

11.00 – 18.00 NatjecanjeChef’s table

13.00 – 18.00 Natjecanje sinkronizirano posluživanje – timsko natjecanje konobara

13.00 Master Class: Razvoj gastronomskih brendova, Karin Mimica

15.00 Master Class: Akademija rezanja dalmatinskog pršuta, Stevo Karapandža Mate Lukin

17.00 Master Class: Sljubljivanje dalmatinskog pršuta i vina, Mate Lukin i Damir Zrno

19.00 Proglašenje pobjednika

ČETVRTAK, 16.11.2023.

10.00 Master Class: Sljubljivanje zlatnih maslinovih ulja, Pjero Zekan

11.00 – 18.00 Natjecanje Chef’s table

11.00 – 18.00 Natjecanje barmena u kategoriji short drink i sinkronizirani koktel

11.30 Think Tank: Uključivanje lokalnog stanovništva u ugostiteljstvo i brendiranja turističke destinacije kao sezonske ili cjelogodišnje gastro destinacije, Ivan Cvitanić

13.00 Natjecanje konobara

13.00 Master Class: Vinsko putovanje i sljubljivanje s najpoznatijim načinima pripreme ribe, Damir Zrno i chef John Wulff

15.00 Radionica: Kave i trave, Tomislav Stančić

16.00 – 19.00 Sudački seminar za ocjenjivače na natjecanjima barista

17.00 Radionica: Izrada craft gina inspiriranog autohtonom Dalmacijom, Jelena Majić Nosić

19.00 Proglašenje pobjednika

PETAK, 17.11.2023.

10.00 – 13.00 Sudački seminar za ocjenjivače na natjecanjima barista

10.00 Edukacija: Exceptional dining experience: Gospodin Konobar, Mario Pavić

11.00 – 18.00 Natjecanje Chef’s table

13.00 – 18.00 Natjecanje barista

13.00 Edukacija: Sljubljivanje vina s desertima, Ivana Bradarić i Damir Zrno

14.30 Radionica: Njegovo veličanstvo Whiskey, Nikola Merdović i Rajko Mijač

16.00 Master Class: Potencijal sezonskih namirnica u izradi koktela, Tomislav Biluš

17.00 Master Class: Dekonstrukcija koktela sa sastojcima iz kuhinje, Josip Mikulić

19.00 Proglašenje pobjednika

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.