Jedan sporan napitak nije dobro piti prije treninga

Jedan sporan napitak nije dobro piti prije treninga

Foto: 

Stevepb / Pixabay

D.H.

D.H.

Povećava rizik od moždanog udara

Jasno da želite dati sve od sebe na treningu, ali ponekad se prelaze granice sigurnosti radi tog cilja. Stručnjaci upozoravaju da jedno uobičajeno piće prije treninga može uvelike povećati rizik od moždanog udara, a da se ne navode svi drugi problemi.

Iako neka energetska pića mogu pospješiti izvedbu u teretani, medicinski stručnjaci savjetuju da ih ne konzumirate prije treninga, a ako je moguće nikada. CDC upozorava da energetski napici obično sadrže pretjerane količine kofeina, šećera, dodataka i stimulansa. Ta kombinacija sastojaka je poznata po tome da može biti okidač za moždani udar kod zdravih osoba.

“Energetski napici imaju megadozu kofeina i ponekad drugih stimulansa. Osobe koje ih koriste nam znaju doći u bolnicu s moždanim udarom ili težim oštećenjima mozga“, kaže reumatologinja, dr. Rula Hajj-Ali, te dodaje kako se često radi o mladim, zdravim ljudima u 30-tim i 40-tim godinama. Dodaje kako će organizam koji je osjetljiv na energetske napitke, možete već pri prvoj konzumaciji imati reakcije.

Reverzibilni sindrom cerebralne vazokonstrikcije (RCVS) je rijetko stanje koje može biti posljedica ispijanja spomenutog napitka. Javlja se kada se krvne žile u mozgu naglo stisnu i tako spriječe dotok krvi do mozga. Iako se velik broj ljudi oporavi od ovog stanja, u rijetkim se slučajevima može dogoditi i smrt.

Najvažniji simptom je osjećaj jake glavobolje koja se javlja naglo i intenzivna je, a obično traje oko par minuta. Uz glavobolje, možete doživjeti i promjene u vidu, biti zbunjeni, imati problema s govorim i osjećati trnce ili slabost u jednom dijelu tijela. Sve su ovo signali koji zahtijevaju hitnu liječničku pomoć. Važno je znati i da simptomi mogu biti slićni stanju koje se zove Angažiranost centralnog živčanog sustava (CNS), ali su tretmani liječenje različiti. Ako doživite bilo koji od navedenih simptoma, javite se odmah liječniku.

Vitamini i minerali potrebni su našem tijelu prije, tijekom i nakon tjelovježbe, a neki mikronutrijenti posebno su važni za postizanje rezultata, održavanje zdravlja te učinkovitu obnovu organizma nakon vježbanja. Životno važan mineral koji sudjeluje u brojnim biokemijskim procesima u tijelu, koji je odgovoran za pravilno funkcioniranje kardiovaskularnog i neuromuskularnog sustava, koji sudjeluje u metabolizmu energije i sintezi proteina te tako pridonosi uspješnijim rezultatima prilikom tjelovježbe je, pogađate, magnezij!

Kako se magnezij gubi pojačanim znojenjem važno ga je pravilnom prehranom redovito unositi u organizam. Magnezij regulira razinu kalcija u organizmu koji je neophodan u mišićnoj kontrakciji te tako opušta mišiće i pomaže pri njihovom oporavku.
Najbolji izvori magnezija: Na prvom mjestu to su zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi, sezam, banane, zob, mahunarke i avokado. Osim magnezija važno je spomenuti željezo i cink. Željezo je sastavni dio hemoglobina te sudjeluje u transportu kisika do svih stanica u organizmu što je prilikom tjelovježbe od izuzetne važnosti.

Oporavak mišića je ubrzan ako su mišići pravovremeno opskrbljeni s dovoljnom količinom kisika. Unos željeza je izuzetno važan za žene sportašice koje menstrualnim ciklusima gube izvjesne količine ovog minerala i sklonije su nedostatku željeza, točnije anemiji, piše Ordinacija.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.