JESTE LI ZNALI? I kava se može pokvariti

JESTE LI ZNALI? I kava se može pokvariti

Foto: 

Lernestorod / Pixabay

D.H.

D.H.

Evo koliko dugo je možete koristiti

Bilo da je riječ o mljevenoj crnoj ili o instant kavi, postoji rok u kojemu biste je trebali potrošiti.

Neotvorena mljevena kava može trajati tri do pet mjeseci ako je čuvate na sobnoj temperaturi. Ako odlučiti čuvati je u zamrzivaču, može trajati i do tri godine. Isti je slučaj i s otvorenim pakiranjem mljevene kave, ako je čuvate na isti način kao i neotvorenu.

Kad je riječ o neotvorenoj kavi u zrnu, rok trajanja joj je od šest do devet mjeseci, a ako je držite u zamrzivaču, i ona može trajati do tri godine. Jednom kad je otvorite, možete je koristiti do šest mjeseci. Ako otvoreno pakiranje čuvate u zamrzivaču, trajat će vam i do tri godine.

Najduže može trajati instant kava. Ovisno o ambalaži u koju je pakirana, ona može stajati i do 20 godina bez da promijeni miris i okus. Tajna je u aluminijskom sloju pakiranja koji je čuva od vlage i topline. I otvorena će dugo trajati. Ako je čuvate u zamrzivaču, nemojte se brinuti zbog okusa. Neće se promijeniti.

Kako ćete znati da je kavi istekao rok trajanja?

Promjene na kavi nisu očite kao na nekim drugim namirnicama, ali okus i miris vas neće prevariti. Osjećate li kao da pijete ustajalu kavu, vjerojatno i jest tako, piše Blic, prenosi N1.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.