Koliko dugo jaja mogu biti u frižideru?

Koliko dugo jaja mogu biti u frižideru?

Foto: 

Monika from Pixabay

D.H.

D.H.

Postoji lagan trik za provjeru

Često se dogodi da zaboravimo kada smo kupili jaja ili ne možemo pronaći datum isteka roka trajanja na kutiji. Rok trajanja jaja često je nepoznat kada je riječ o domaćim jajima, piše Centar zdravlja.

Jaja su jedna od onih namirnica kod kojih je iznimno važno obratiti pozornost na svježinu. Konzumacija pokvarenih jaja ima neugodne posljedice, kao što su mučnina, povraćanje, proljev i jaki bolovi u želucu. Zbog toga mnogi ljudi često bace jaje koje se još uvijek može konzumirati jer nisu sasvim sigurni je li jaje pokvareno.

Rok trajanja jaja

Ako na pakiranju ne piše datum isteka roka, pokušajte ih potrošiti u roku od nekoliko tjedana nakon kupnje. U roku od 3 tjedna nakon pakiranja, jaja će imati najveću kvalitetu.

Obratite pozornost i prilikom kupovine jaja. Na pakiranju ne bi trebao pisati rok trajanja duži od 30 dana jer to ne garantira njihovu svježinu, s obzirom na to da u većini slučajeva ne piše i datum pakiranja.

Jaja bi bilo najbolje čuvati u originalnom pakiranju i to u hladnijem dijelu frižidera, nikako u vratima. Zamrzavanje jaja u ljusci se ne preporučuje. Umjesto toga, razbijte jaja, istucite ih pjenjačom te potom zamrznite.

Ako niste sigurni jesu li jaja još uvijek svježa i samim time sigurna za konzumaciju, isprobajte trik s uranjanjem jaja u vodu. Svježe jaje će potonuti, a starije će plutati.

Koristite svježa jaja za pohanje i recepte u kojem je važna vizualna izvedba. Starije jaje iskoristite za kajganu i slična jela.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.