KORAK PO KORAK Recept za sarme

KORAK PO KORAK Recept za sarme

Foto: 

Screenshot Youtube

D.H.

D.H.

Pravo zimsko jelo

U našim krajevima sarma je nezaobilazno tradicionalno zimsko jelo s kojim je većina ljudi odrasla. Hranjiva i ukusna, zagrijat će tijelo i pružiti mu potrebne hranjive sastojke.

24 sata donose detaljne upute za pripremu – korak po korak.

Sastojci:

– 500 g mljevenog mesa

– glavica kiselog zelja

– 20 dkg slanine

– glavica luka

– 2 češnja češnjaka

– 10 dkg riže

– jušna žlica slatke mljevene paprike

– dvije čajne žličice soli

– suho meso s kostima

– 5 dkg brašna

– ulje

– koncentrat rajčice.

Priprema:

Odvojite listove zelja i provjerite njihovu veličinu kako biste bili sigurni da su dobri za motanje. One koji su se potrgali nasjeckajte na sitno i iskoristite kao podlogu za kuhanje sarmi. Prelijte listove vrućom vodom i kratko ostavite kako bi kupus otpustio dio kiseline. Ako volite kiseliju sarmu, ostavite kratko u vodi, a ako više volite slatko-slanu, ostavite listove zelja duže u vodi.

Nasjeckajte luk, češnjak i slaninu na kockice. Zadebljanja kupusovog lista odrežite (i dodajte i te dijelove u podlogu). Rižu stavite u zdjelicu s vodom i prođite kroz nju par puta prstima kako biste je isprali. Potom ocijedite vodu.

Popirjajte na malo ulja luk, zatim dodajte nasjeckani češnjak i potom mješavinu prelijte po mesu koje ste prethodno posolili i popaprili. Mesu dodajte ispranu rižu, nasjeckanu slaninu (možete i nju odvojeno malo popržiti na ulju) i žličicu slatke mljevene paprike te sve zajedno dobro promiješajte kako bi se smjesa i okusi sjedinili.

Počnite puniti listove kupusa, ali pripazite da ne stavite previše smjese pa da ne možete zamotati lijepe sarme. List stavite u lijevi dlan tako da su vanjski dijelovi lista vama uz dlan. Uzmite mješavinu mesa i riže rukama. Stavite na list i malo poravnajte. Ostavite 2-3 cm lista prazna do vašeg ručnog zgloba.

Taj dio lista preklopite preko sredine gdje vam stoji meso. Potom prebacite desni dio lista kupusa preko mesa i malo utisnite ispod mesa. Potom prebacite lijevu stranu kupusovog lista preko desne strane i vrhove lista koji su ostali na vrhu ugurajte u sarmicu. Vaša prva sarmica je gotova. Na isti način slažite i ostale. Što ih budete više slagali, bit će sve lakše.

Lošije listove koje ste ranije na sitno nasjeckali sad stavite na nauljeno dno dubokog lonca u kojem ćete kuhati sarmu. Ovo se radi kako sarmice ne bi zagorjele. Posložite sarme, možete i između sarmi ubaciti malo narezanog kupusa i dodajte suho meso. Ulijte vodu tako da pokriva sarme i stavite kuhati. Čim počne kipjeti, smanjite vatru i na laganoj vatri kuhajte oko dva sata.

Na kraju dodajte zapršku. U tavi zagrijte veliku žlicu masti, dodajte punu žlicu brašna i miješajte na laganoj vatri. Potom dodajte mljevene paprike, koncentrat rajčice i malo vode te sve to zajedno uliti u lonac sa sarmom. Pustite da se sarma kuha još 10 minuta.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.