KOZJE MLIJEKO Izuzetnih nutritivnih svojstava, bogato vitaminima i mineralima

KOZJE MLIJEKO Izuzetnih nutritivnih svojstava, bogato vitaminima i mineralima

Foto: 

👀 Mabel Amber, who will one day from Pixabay

D.H.

D.H.

Savršena zamjena

Iako kod nas nije u širokoj upotrebi, kozje mlijeko je namirnica izuzetnih nutritivnih svojstava, kao i savršena zamjena za uobičajenije kravlje mlijeko i biljne alternative dostupne na tržištu, poput sojinog, rižinog i bademovog mlijeka.

Lako se asimilira, bogato mineralima i vitaminima, kozje mlijeko pomaže tijelu da ostane zdravo i snažno.

Osnova je za proizvodnju mnogih ukusnih sireva i jogurta, kao i glavni sastojak hranjivih i hidratantnih sapuna.

Unatoč tome što je masnije od kravljeg mlijeka, kozje mlijeko ipak je probavljivije.

To je zahvaljujući maloj veličini molekula masti, značajki koja čini ovo mlijeko lakšim za asimilaciju u tijelu, piše Novi list.

Izvor kalcija

Kozje mlijeko također je izvrstan izvor kalcija, jednog od najvažnijih minerala za naše tijelo, neophodnog za zdrave kosti i zube.

Naime, nedostatak kalcija u prehrani može uzrokovati niz smetnji, kao što su grčevi u mišićima, konvulzije, pospanost, trnci i utrnulost prstiju, slab apetit, nepravilan rad srca, sve do osteoporoze.

Protuupalno i saveznik crijevne flore

Zahvaljujući svom sastavu, kozje mlijeko poznato je i po svojim protuupalnim i umirujućim svojstvima, što ga čini posebno pogodnim za suzbijanje crijevnih upala i oticanja trbuha.

Njegov visok udio prebiotičkih oligosaharida i enzima koje sadrži čine ga, naime, izvrsnim saveznikom bakterijske flore i omogućuju pravilan rad crijeva.

Neprijatelj slobodnih radikala

Uz ono što je do sada rečeno, kozje mlijeko sadrži i druge dragocjene tvari, peptide temeljne za sastav proteina.

Oni sprječavaju stvaranje slobodnih radikala, suprotstavljaju se oksidaciji i starenju stanica.

Intolerancija na laktozu

Sastav mu je vrlo sličan majčinom mlijeku i čuva se na 62°, čime hranjive tvari ostaju nepromijenjene.

To ga čini odličnom zamjenom za majčino mlijeko. Nadalje, oskudna prisutnost kazeina smanjuje mogućnost da će dojenče razviti alergije i intolerancije.

U usporedbi s kravljim mlijekom, dakle, kozje mlijeko ima nisku koncentraciju laktoze (oko 4,45 g u 100 g mlijeka), pa ga ta karakteristika čini namirnicom pogodnom za osobe s niskom tolerancijom na laktozu.

Kontraindikacije

Iako je bogato blagotvornim svojstvima za naš organizam, čak i konzumacija kozjeg mlijeka može imati kontraindikacije:

Intolerancije: iako je lakše probavljivo i sadrži nižu razinu laktoze od kravljeg mlijeka, kozje mlijeko nije prikladno za sve razine intolerancije na laktozu. Savjet za netolerantne je da ga piju umjereno, pazeći na smetnje i probleme. U tom je slučaju bolje prestati s konzumacijom.

Visok sadržaj kolesterola: čak i kozje mlijeko, kao i kravlje, ima sadržaj kolesterola koji ga ne čini prikladnom hranom za one koji pate od visokog kolesterola. Stoga ga je bolje konzumirati umjereno, kao i sve proizvode životinjskog podrijetla.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.