Liječnici ne prestaju hvaliti ovu namirnicu

Liječnici ne prestaju hvaliti ovu namirnicu

Foto: 

Александр Вальков from Pixabay

D.H.

D.H.

Mnogi ih jedu kao desert, a nisu ni svjesni koliko su zdrave za tijelo

Mnogi se suhim šljivama okrenu kada se požele nečega slatkog, a mnogi znaju da su dobre za našu probavu. No, vjerojatno niste znali da su one fantastične za čvrstoću kostiju, a stručnjaci su otkrili i kako smanjuju rizik od pojave osteoporoze.

Osteoporoza je poprilično neugodna bolest koju karakterizira smanjenje gustoće kostiju te dovodi do njihove krhkosti. Ova neugodna bolest se češće pojavljuje kod žena nego kod muškaraca, a posebno je opasna za ljude starije od 50 godina.

Jeftine, a zdrave

Nedavno su američki znanstvenici sa Sveučilišta Pennsylvania State identificirali namirnicu koja može znatno smanjiti rizik od razvoja osteoporoze. Najbolja stvar je što je jeftina i vrlo učinkovita u prevenciji problema s kostima. Riječ je o suhim šljivama.

Vrlo su bogate polifenolima – prirodnim tvarima s jakim antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Ranije studije pokazale su da polifenoli smanjuju upalu u koštanim stanicama i štite ih od oksidativnog stresa (oštećenja slobodnim molekulama kisika).

Tako su znanstvenici testirali koliko dnevna konzumacija ovog voća utječe na ženski organizam. U eksperimentu su sudjelovale samo žene starije od 50 godina s visokim rizikom od osteoporoze te su bile podijeljene u tri skupine. (Žene starije od 50 godina su sklonije osteoporozi zbog smanjivanja koncentracije ženskih hormona estrogena te se zbog hormonske neravnoteže povećava rizik od razvoja teških upala.)

Nevjerojatno otkriće

Jedna skupina jela je oko šest suhih šljiva dnevno godinu dana, druga skupina jela je dvostruko više, a posljednja kontrolna skupina nije jela uopće suhe šljive.

Nakon nekog vremena analiza krvi pokazala je da su žene koje su jele suhe šljive svaki dan tijekom cijele godine imale značajno niže pokazatelje upale od onih iz kontrolne skupine. Zaključak znanstvenika je da je za smanjenje rizika od osteoporoze ženama u postmenopauzi dovoljno pojesti samo šaku suhih šljiva dnevno.

Postoji još jedno istraživanje koje je pokazalo da redovita konzumacija suhih šljiva može poboljšati zdravlje kostiju zbog visokog udjela prebiotika koji pozitivno utječu na rast korisne crijevne mikroflore, piše Klik.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.