LOŠA NAVIKA Sendviči ugrožavaju zdravlje na više načina

LOŠA NAVIKA Sendviči ugrožavaju zdravlje na više načina

Foto: 

Eaters Collective / Unsplash

D.H.

D.H.

Izbjegavajte

Kad smo u žurbi, najlakše je uzeti šnitu kruha, malo šunke i sira i složiti sendvič koji možemo pojesti u pokretu. Ali nije tajna da bijeli kruh, šunka i sir imaju malo ili nimalo hranjivih tvari koje su zapravo potrebne našem tijelu. Drugim riječima, konzumacijom običnog sendviča radimo svom zdravlju više štete nego koristi, piše Index.

Bijeli kruh

Bijeli kruh je najpopularniji izbor, ali konzumacija ove vrste kruha povezana je s većim rizikom od prekomjerne težine ili pretilosti. Osim toga, u pekarskim proizvodima može se naći akrilamid, kemijski spoj koji predstavlja zabrinutost za zdravlje potrošača ako se unosi duži period. Zdraviji izbor je kruh od cjelovitih žitarica.

Šunka

Tipičan sendvič uključuje šunku, a ona se treba jesti u malim količinama jer prerađeno meso može imati negativan učinak na težinu i zdravlje općenito. Mesne prerađevine poput hamburgera i kobasica povećavaju rizik od raka, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija još 2015. godine.

Sir

Treći i posljednji sastojak sendviča je sir, ali nije svaki sir koji kupujemo zdrav. Visokoprerađeni sirevi, kakvi se uglavnom dodaju sendvičima, zapravo sadrže malo sira i puno aditiva (bojila, konzervansa i emulgatora). Ovi sastojci dodaju se kako bi se produžio rok trajanja i popravila tekstura sira. Ali prerađeni sirevi znatno su manje zdravi od pravih. Nutricionisti odobravaju sedam sireva, a to su svježi sir, parmezan, kozji sir, grana padano, švicarski sir, brie, feta i mozzarella.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.