MOTAR Divlje povrće s okusom mora

MOTAR Divlje povrće s okusom mora

Foto: 

Screenshot

D.H.

D.H.

Vrijeme je berbe i konzervacije

Pravo je vrijeme za berbu motra! Divlje povrće, s okusom soli i mora, raste u stjenovitom području uz samu obalu mora. Zovu ga još i obalni petrovac, šćulac, obalac, petrovac, primorski petrovac, primorski obalac ili mata, javlja Morski.

Sad je idealno vrijeme da poberete njegove mlade grančice koje vam puckaju pod prstima i pripremite ga za ljeto koje je pred nama. Možete ga koristiti na salatu ili ko dodatak raznim jelima. Izvrstan je prilog uz ribu i plodove mora, koristite ga u rižote, salate, omlete ili dodajte u kruh prilikom njegove pripreme. Posebnost mu daje ta njegova slanoća od morske soli.

Ako ga želite sačuvati za lešade, blanširajte ga i zaledite! Odličan je za detoksikaciju organizma ali nažalost malo se o njemu zna pa ga malo tko koristi.

Najčešće ga se kiseli jer je to jako jednostavno i ima dug rok trajanja . Takvog ga se koristi cijelu godinu, sve do njegove druge sezone.

Za kiseljen motar potrebna je samo voda i dobro domaći ocat. Motar se može kiseliti u čistom octu i tada će biti nešto žešćeg okusa. No, idealni omjer za kombinaciju octa i vode je 1:3. Prokuhanom tekućinom zaliti motar koji stavite u sterilizirane staklenke i čuvajte ih kad se ohlade u hladnjaku. Nije potrebna sol jer se motar sam po sebi slan!

Zanimljivo je da je Shakespeare spominjao ovu biljku u drami Kralj Lear, gdje Edgar govori slijepu Gloucesteru praveći se da su na strmoglavoj uzvisini: ‘Napol puta dolje visi netko tko bere matar, grozno zvanje!’, piše Morski.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.