NOVA STUDIJA Ove namirnice smanjuju rizik od depresije

NOVA STUDIJA Ove namirnice smanjuju rizik od depresije

Foto: 

Pera Detlic from Pixabay

D.H.

D.H.

Konzumirajte ih što češće

Nedavno provedena studija pokazuje da bi konzumacija orašastih plodova mogla imati iznenađujuće dobrobiti za naše mentalno zdravlje, prenosi New York Post. Istraživanje čiji su rezultati objavljeni u časopisu Clinical Nutrition pokazalo je da svakodnevno jedenje orašastih plodova može pomoći smanjenju rizika od depresije kod odraslih, prenosi Index.

‘Naša otkrića ističu još jednu dobrobit konzumiranja orašastih plodova, sa 17 posto manjim rizikom od depresije. Ovo daje još jače obrazloženje ljudima da postanu entuzijastični oko konzumiranja orašastih plodova’, rekao je glavni autor studije Bruno BizzozeroPeroni sa Sveučilišta Castilla-La Mancha u Španjolskoj.

Studija je uključivala više od 13.500 ljudi u Velikoj Britaniji u dobi od 37 do 73 godine, koji nisu imali dijagnozu depresije na samom početku istraživanja. Zabilježena je sva konzumacija orašastih plodova, uključujući neslane orašaste plodove poput badema, indijskih oraščića i pistacija, slane orašaste plodove, pržene orašaste plodove te kikiriki.

‘Ova studija analizirala je usku povezanost konzumacije orašastih plodova i rizika od depresije na velikom uzorku sredovječnih i starijih odraslih osoba u Velikoj Britaniji’, rekli su autori. Istraživači su ispitivali podatke sudionika tijekom pet godina, a osam posto ispitanika je tijekom tog vremena imalo dijagnozu depresije.

Studija je otkrila da je niska do umjerena konzumacija orašastih plodova, što odgovara dnevnoj porciji od 30 grama, povezana sa 17-postotnim smanjenjem rizika od depresije u usporedbi sa sudionicima koji nisu jeli orašaste plodove.

Ovi su nalazi ostali točni čak i nakon promatranja načina života te zdravstvenih čimbenika, a istraživači su primijetili da bi protuupalni i antioksidativni učinak orašastih plodova na mozak mogao biti razlog ovakvih rezultata.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.