Objavljen popis voća i povrća s najviše pesticida

Objavljen popis voća i povrća s najviše pesticida

Foto: 

LustrousTaiwan / Pixabay

D.H.

D.H.

U samom vrhu su svima omiljene namirnice

Pozivi liječnika i nutricionista da u svoju prehranu uključimo obilje voća i povrća koja obiluju vlaknima i hranjivim tvarima odjekuju sve jače, a s njima dolazi i zabrinutost o eventualnoj izloženosti štetnim pesticidima.

Ovako stoji u najnovijem istraživanju neprofitne skupine Environmental Working Group (EWG), javlja Zagrab Info.

Istraživanje je otkrilo da više od 75% svježih konvencionalno uzgojenih proizvoda koji se prodaju u Sjedinjenim Američkim Državama sadrži tragove pesticida.

Taj postotak je čak i viši nego u rezultatima slične studije EWG-a iz prethodne godine.

Dvije liste

Istraživanje je temeljeno na federalnim podacima prikupljenim iz tisuća uzoraka 46 različitih vrsta voća i povrća.

Kako bi potrošačima pomogli donositi informirane odluke pri kupovini, EWG je izradio dvije liste: ‘Dirty Dozen’ (Prljavih 12) koja obuhvaća voće i povrće s najvišim sadržajem pesticida, te ‘Clean Fifteen’ (Čistih 15) koja sastoji od proizvoda s najmanjom količinom pesticida.

Na vrhu jagode i avokado

Na vrhu liste ‘Dirty Dozen’ i dalje se nalaze jagode, no ove godine su se pridružile i borovnice te mahune. Rajčice su skliznule na 13. mjesto, dok je celer zauzeo 15. mjesto.

Evo pregleda voća i povrća koje se najviše izlaže pesticidima:

Jagode

Špinat

Kelj, raštika i gorušica

Breskve

Kruške

Nektarine

Jabuke

Grožđe

Bell & Ljute papričice

Trešnje

Borovnice

Zeleni grah

Nasuprot tome, ovo su vrste voća i povrća koje su najmanje zagađene pesticidima:

Avokado

Slatki kukuruz

Ananas

Luk

Papaje

Slatki grašak

Šparoge

Dinje

Kivi

Kupus

Gljive

Mango

Slatki krumpir

Lubenica

Mrkva.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.