ad
ad

Omega-3 masne kiseline

Omega-3 masne kiseline

Foto: 

Shutterbug75 / Pixabay

D.H.

D.H.

-Nutrijent potreban za dug život-

Svi bi htjeli živjeti što dulje i kvalitetnije, a danas nam je dostupno puno informacija i savjeta za postizanje takvih ciljeva. Jedan od tih je nedavno istraživanje objavljeno u The American Journal of Clinical Nutrition koje je izdvojilo nutrijent od ključne važnosti za dug život.

Radi se o omega-3 masnim kiselinama. One su vrsta esencijalnih masnih kiselina koje tijelo ne sintetizira, već se unose prehranom.

Potrebne su našem tijelu za izvršavanje brojnih važnih funkcija, kao kontroliranje zgrušavanja krvi i proizvodnja staničnih membrana u našem mozgu. Također djeluju tako da sprječavaju upalne procese, smanjuju rizik od bolesti srca, astme, Alzheimerove bolesti i demencije.

Postoji pet najboljih izvora ovog vrijednog nutrijenta, prenosi Index.

Masna riba – riba koja je najbogatija omega-3 masnim kiselinama su inćun, haringa, pastrva, skuša, losos, srdela i tuna.

Soja – proizvodi od soje sve su rašireniji zbog sve veće zastupljenosti vegana u populaciji. Jedan od najpopularnijih proizvoda od soje je tofu.

Sjemenke – najbolji izbor su sezamove sjemenke, mljevene lanene sjemenke i chia sjemenke.

Ulja – najbolja ulja su repičino ulje i laneno ulje.

Orašidi – orasi, pekan orasi i lješnjaci sadrže velike količine omega-3, a nakon njih tu su i bademi i indijski oraščići, piše N1.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.