OPASAN TOKSIN U KAVI Povlači se Caffe Classico – Espresso Italia

OPASAN TOKSIN U KAVI Povlači se Caffe Classico – Espresso Italia

Foto: 

Ryabovalexandryu / Pixabay

D.H.

D.H.

Kancerogen je, a može izazvati i oštećenja bubrega

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavijestio je danas potrošače o opozivu proizvoda Caffe Classico – Espresso Italia, 250 grama, s rokom trajanja do 9. srpnja 2023. Utvrđena je, naime, povećana količina Okratoksina A.

Proizvod nije u skladu s uredbom Komisije (EZ) br. 1881/2006 od 19. prosinca 2006. o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani te je iz mjera predostrožnosti povučen s tržišta što je objavljeno na službenim stanicama dobavljača, priopćili su iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Okratoksin A je najtoksičniji predstavnik skupine okratoksina koji izazivaju oštećenje bubrega. Te mikotoksine sintetiziraju plijesni iz rodova Penicillium i Aspergillus, i to najčešće na žitaricama (pšenica, kukuruz, ječam, raž). Prema IARC-u (The International Agency for Research on Cancer) okratoksin je mikotoksin s mogućim kancerogenim delovanjem.

Podaci o proizvodu:

– lot broj: G09W37110

– proizvođač: Gruppo Gimoka srl, Via delle Industrie, 4/A – Andalo Valtellino (Sondrio)

– stavlja na tržište: Eurospin Hrvatska d.o.o., Josipa Lončara 3, 10000 Zagreb.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.