OPASNE NAVIKE Otkopčavanje remena nakon ručka, kupanje, šetnja…

OPASNE NAVIKE Otkopčavanje remena nakon ručka, kupanje, šetnja…

Foto: 

Life-Of-Pix / Pixabay

D.H.

D.H.

Naizgled bezazleno ponašanje dugoročno može ugroziti zdravlje

Često se događa da neki od nas nesvjesno prakticiraju određeni oblik ponašanja nakon jela koji dugoročno gledano može ugroziti zdravlje.

Kako bismo vam skrenuli pažnju na naizgled bezazlene, ali zaista štetne oblike ponašanja neposredno nakon jela, istaknut ćemo što je to što ne treba raditi.

Pušenje cigareta

Vjerojatno ste svjesni posljedica ove loše navike po vaše zdravlje u globalu, ali ono što studije pokazuju je zaista poražavajuće, a tiče se pušenja cigareta neposredno nakon jela.

Pušenje nakon što ste završili s obrokom za 10 puta povećava šanse da obolite od raka, piše B92.

Konzumiranje voća

Ako jedete voće odmah nakon što ste završili s doručkom ili ručkom, nepotrebno ćete svoj stomak izložiti nadutosti. Voće je preporučljivo jesti sat do dva nakon obroka i sat vremena prije sljedećeg obroka.

Ispijanje čaja

Ispijanje čaja nakon obroka navika je karakteristična za brojne kulture. Međutim, stručnjaci tvrde da ovo nije povoljno po ljudsko zdravlje.

Listovi čaja sadrže visok nivo kiseline koja dovodi do toga da se proteini iz hrane koju jedemo stvrdnjavaju i samim tim vam otežavaju probavu.

Otkopčavanje remena

Kada olabavite remen na hlačama nakon što ste se pošteno najeli, prividno sebi olakšavate.

Ova navika međutim dovodi do zapetljavanja crijeva i začepljenja koje može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Kupanje

Odlazak na kupanje nakon obroka nikako nije preporučljiv, jer dovodi do povećanja protoka krvi u tijelu, naročito u predjelu ruku i nogu.

Samim tim količina krvi koja je potrebna u predjelu želuca da bi se hrana probavila je manja i probava je otežana.

Šetnja

Iako stara izreka kaže da je potrebno prijeći sto koraka nakon obroka kako biste doživjeli sto ljeta, to zapravo nije točno.

Šetnja dovodi do toga da probavni sistem ima poteškoća s apsorbiranjem hranjivih sastojaka iz hrane koju ste upravo unijeli u organizam. Poželjno je otići u šetnju sat vremena nakon jela.

Spavanje

Spavanje je također loš potez nakon jela jer na taj način probavni sustav ima težak zadatak pred sobom, budući da se organizam u stanju spavanja usporava.

Hrana koja se pravilno ne probavi izaziva nadutost i tegobe u trbuhu.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.