OPREZ Ne jedite prve lubenice u sezoni

OPREZ Ne jedite prve lubenice u sezoni

Foto: 

Steve Buissinne from Pixabay

D.H.

D.H.

Stručnjaci naveli ozbiljan razlog

Prve lubenice su se već pojavile na tržnicama i u trgovinama, ali liječnici upozoravaju na opasnost od štetnih sastojaka koje lubenica sadrži.

Lubenice na početku sezone uglavnom sadrže veliku količinu nitrata, odnosno supstanci koje se koriste za brzo dozrijevanje plodova. Ova supstanca nije štetna u malim količinama, ali ako se stalno unosi u organizam, može izazvati trovanje koje rezultira mučninom, povraćanjem i bolovima u trbuhu, piše b92.

‘Kronične bolesti mogu se pogoršati kod ljudi koji unose nitrate u velikim količinama, a ako već imaju problema s probavnim sustavom, mogu očekivati negativne posljedice. Ista je situacija i s upalnim bolestima crijeva’, kažu stručnjaci.

Rane lubenice se ne preporučuju sljedećim grupama zbog nitrata: djeci, osobama s alergijskim bolestima i onima sa slabim imunitetom, kao što su pacijenti na kemoterapiji.

Treba biti oprezan

Međutim, treba napomenuti da nisu sve lubenice koje su trenutno u prodaji pune nitrata. Ako se uzgajaju u stakleniku, onda se tamo stvaraju uvjeti za brže dozrijevanje nego na ‘otvorenom’, zbog čega nema potrebe za korištenjem nitrata.

Stručnjaci upozoravaju da, iako nije izvijesno da će sve rane lubenice sadržavati ovaj sastojak, ipak treba biti oprezan.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.