OPREZ! U talijanskoj tunjevini utvrđena visoka koncentracija E 300

OPREZ! U talijanskoj tunjevini utvrđena visoka koncentracija E 300

Foto: 

ReinhardThrainer / Pixabay

D.H.

D.H.

Aditiv nije opasan u malim količinama, no u velikim izaziva ozbiljne zdravstvene probleme

 

Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) objavio je kako je u talijanskoj odmrznutoj žutorepoj tuni pronađena visoka koncentracija aditiva E 300 – askorbinske kiseline.

Nepravilnost je utvrđena i prijavljena u Sloveniji, a proizvod je distribuiran i na hrvatsko tržište.

Riječ je o antioksidansu umjetnog podrijetla, odnosno ‘umjetnom’ vitaminu C. U prehrambenoj industriji koristi se kao konzervans. U manjim količinama je zdrav, no u količinama od 400 do 500 miligrama dnevno može imati negativne posljedice na ljudsko zdravlje.

Previše ovog aditiva izaziva alergijske reakcije, bolove u crijevima, proljev, razne probavne smetnje, a može stvoriti i kamence u mokraćnom sustavu. Kod ljudi s kardiovaskularnim bolestima ili sklonosti trombozi može izazvati ozbiljne posljedice po zdravlje.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.