Gastro
OPREZ! U talijanskoj tunjevini utvrđena visoka koncentracija E 300
2 min čitanja
Aditiv nije opasan u malim količinama, no u velikim izaziva ozbiljne zdravstvene probleme
Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) objavio je kako je u talijanskoj odmrznutoj žutorepoj tuni pronađena visoka koncentracija aditiva E 300 – askorbinske kiseline.
Nepravilnost je utvrđena i prijavljena u Sloveniji, a proizvod je distribuiran i na hrvatsko tržište.
Riječ je o antioksidansu umjetnog podrijetla, odnosno ‘umjetnom’ vitaminu C. U prehrambenoj industriji koristi se kao konzervans. U manjim količinama je zdrav, no u količinama od 400 do 500 miligrama dnevno može imati negativne posljedice na ljudsko zdravlje.
Previše ovog aditiva izaziva alergijske reakcije, bolove u crijevima, proljev, razne probavne smetnje, a može stvoriti i kamence u mokraćnom sustavu. Kod ljudi s kardiovaskularnim bolestima ili sklonosti trombozi može izazvati ozbiljne posljedice po zdravlje.
Doktore, hitno!