Orašasti plod savršenog okusa i savršen za vaše zdravlje. Naravno, govorimo o pistaciju

Orašasti plod savršenog okusa i savršen za vaše zdravlje. Naravno, govorimo o pistaciju

Foto: 

Alexa from Pixabay

Mila Hrastić

Mila Hrastić

Postoji mogućnost da ste alergični na njih

Pistacio je zdrava i hranjiva ali potpuno zanemarena namirnica.
Pistacio je podrijetlom sa Sredozemlja i Bliskog istoka. Na našem području se koristi kao grickalica, a može se dodavati u različite slastice i salate.
Osim što je nevjerojatno ukusan, ovaj plod u sebi sadrži proteine, minerale i vitamine koji su prijeko potrebni našem organizmu. Iako je pistacio izuzetno kaloričan – na 100 g 557 kcal ipak ga preporučujem u ograničenim količinama jer čini čuda za naše zdravlje. Najbolje ga je kupiti u ljusci jer zbog procesa čišćenja pojest ćete puno manju količinu .

ZDRAVSTVENE DOBITI PISTACIJA
Sadrži visoku količinu antioksidanata koji su od vitalnog značaja za vaše zdravlje. Sprječavaju oštećenje stanica i smanjuju rizik od bolesti, poput karcinoma. Pistacio sadrži više antioksidanata od većine ostalih orašastih plodova.

IZVRSTAN IZVOR ENERGIJE
Pistacio sadrži niz esencijalnih vitamina, minerala i već gore spomenutih antioksidanata, poput kalcija, željeza, magnezija i vitamina C te je izvrstan izvor energije.

ODLIČAN ZA KRV
Odličan su izvor vitamina B. Ovaj vitamin esencijalno je za proizvodnju hemoglobina, proteina koji je odgovoran za prijevoz kisika kroz krvotok do stanica, ali povećava i nivo kisika koji prenosi.

SPRJEČAVA RAZVOJ DIJABETESA
Konzumiranje pistacija može spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2. U jednoj preporučenoj dnevnoj dozi pistacija – šalica od 2 dl – ima 60 posto minerala fosfora.

ŠTITI KOŽU
Konzumacija pistacija može učiniti čuda za vašu kožu. Sadržaj vitamina E u plodu je izvrstan antioksidant koji štiti membranu kože od štetnih vanjskih utjecaja.

ZA ZDRAVE OČI
Pistacio sadrži dvije karotenoide kojih nema u većini orašastih plodova, lutein i zeaksantin. Oni djeluju kao zaštitni antioksidansi braneći tkivo od slobodnih radikala.

PISTACIO ČINI VAŠE DIJETE PAMETNIJIM
Bilo bi dobro da vaši najmlađi započnu dan pistacijom, jer je bogat vitaminom B6, koji pomaže u funkciji živčanog sustava i poboljšava prijenos impulsa živaca, znači da je i rad mozga vašeg djeteta u potpunosti poboljšan.

POMOĆ PRI MRŠAVLJENJU
Iako se radi o namirnici visoke kalorijske vrijednosti, orašasti plodovi spadaju u namirnice koje pomažu u mršavljenju.
Pistacije su bogate vlaknima i proteinima, koji doprinose osjećaju sitosti i pomažu u smanjenju ukupnog dnevnog unosa hrane.

NUSPOJAVE
Pistacije su generalno sigurne za upotrebu i obično se konzumiraju u manjim količinama, ali postoji mogućnost alergije na pistacije.

DOSTUPNOST
Plod pistacija dostupan je tijekom cijele godine. Možemo ih pronaći slane, slatke, u ljusci i bez nje.
Naravno, preporučuje se kupovati neobrađeni u ljusci, jest ćete puno sporije, a i mogućnost vizualnog praćenja koliko ste pojeli dodatno će osvijestiti kada je potrebno stati.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.