Ovih šest namirnica nemojte jesti za doručak

Ovih šest namirnica nemojte jesti za doručak

Foto: 

Picdream from Pixabay

D.H.

D.H.

Nutricionisti savjetuju

Izbacivanje nezdrave hrane s jelovnika može biti teško. Međutim, ultraprerađena hrana (UPF) sadrži visoke razine soli, rafiniranih šećera, masti koje povećavaju kolesterol i druge kontroverzne laboratorijske sastojke te ne bi trebala biti dio naše prehrane.

Desetljeća istraživanja pokazala su da su namirnice koje su podvrgnute opsežnoj tvorničkoj proizvodnji, poput čipsa, keksa i gotovih jela, loše i za um i za tijelo. Prehrana koja je bogata ultraprerađenom hranom povezuje se s pretilošću, dijabetesom tipa 2, rakom i kardiovaskularnim bolestima, piše Index.

Nutricionist Rob Hobson ne voli dijeliti hranu na dobru i lošu, ali ipak izdvaja šest namirnica koje bismo odmah trebali prestati konzumirati.

Pahuljice

Pahuljice koje jedemo za doručak, posebno čokoladne, prepune su šećera i nisu nešto s čime bi se isplatilo započeti dan.

‘Visok sadržaj šećera u kombinaciji s mekom teksturom olakšava prekomjernu konzumaciju ovih žitarica. Ako već ne možete bez pahuljica, birajte one s manje soli i šećera te više vlakana. Možete im dodati orašaste plodove, sjemenke i bananu. To će pomoći da se duže osjećate siti’, rekao je Hobson.

Delikatese

Prerađeno meso godinama je na lošem glasu, osobito zbog udjela masti i soli. Iako namirnice poput slanine, hrenovki, govedine i salame mogu biti dobar izvor proteina i dio uravnotežene prehrane, pretjerano jedenje može učiniti više štete nego koristi.

‘Pokazalo se da namirnice poput šunke i salame povećavaju rizik od raka debelog crijeva kada se pretjerano jedu’, upozorio je Hobson.

Nutricionist predlaže zamjenu prerađenog mesa proteinima biljnog podrijetla ili nemasnom peradi, poput piletine ili puretine.

Čips

Obični slani čips općenito ima manje aditiva, pojačivača okusa i emulgatora, ali ipak nije zdrav u prekomjernim količinama.

Narezan obrađen sir

Mlijeko i mliječni proizvodi dobri su izvori kalcija i proteina. Iako obrađeni sir sadrži kalcij, ‘prepun je emulgatora koji mu daju željenu teksturu’.

Hobson savjetuje da ne kupujemo prerađeni sir, osobito već narezan, već da se držimo cheddara, fete i mozzarelle.

Gazirana pića

Hobson kaže da gazirana pića mogu utjecati na bakterije u crijevima i dovesti do tolerancije na glukozu. Savjetovao je da ih zamijenimo gaziranom vodom s dodatkom voća, povrća i začinskog bilja, poput krastavaca ili ružmarina, za okus.

Gotovi, zapakirani kolači i peciva

Unaprijed zapakirani kolači, muffini i drugi deserti bogati su zasićenim masnoćama i šećerom. Hobson tvrdi da sadrže čak pet emulgatora, uz stabilizatore i sredstva za želiranje, što doprinosi njihovom dugom roku trajanja.

‘Postoje neka istraživanja koja sugeriraju da emulgatori mogu utjecati na zdravlje crijeva, ali potrebna su dodatna istraživanja’, rekao je Hobson.

‘Teško ćete u trgovini pronaći slatka peciva koja nisu UPF, stoga predlažem da se odlučite za zdraviju slatku poslasticu, poput pločice od prešanog voća i orašastih plodova’, dodao je.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.