Ovo je najopasnije voće s tržnice: I male količine mogu biti rizične po zdravlje

Ovo je najopasnije voće s tržnice: I male količine mogu biti rizične po zdravlje

Foto: 

Maja7777 / Pixabay

D.H.

D.H.

Ostaci pesticida se često nalaze unutar proizvoda

Najnoviji podaci koje je od europskih vlada dobila organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network) pokazuju da voće posjeduje najopasnije pesticide. Nalazi se na skoro svakoj tržnici, volimo ga jesti, a rezultati pokazuju da i minimalna konzumacija ovog voća šteti zdravlju.

Na osnovu službenih podataka, izvještaj je pokazao da je veliki dio europskih krušaka (49 posto), grožđa (44 posto), jabuka (34 posto), šljiva (29 posto) i malina (25 posto) tretiran vrlo opasnim pesticidima, a potom tako i plasiran na tržište, iako je poznato da utječu na razvoj brojnih zdravstvenih problema, navodi B92.

Organizacija upozorava da vrlo male doze štete zdravlju, a navodi se da su među najzagađenijima bile portugalske, belgijske i nizozemske kruške. Sličan slučaj je i s jabukama – najzagađenije su nizozemske, a potom grčke i portugalske.

‘Temeljno pranje trebalo bi ukloniti ostatke pesticida na površini proizvoda (fungicide koji se koriste za sprečavanje truljenja tijekom skladištenja i transporta). Međutim, mnogi suvremeni pesticidi ono su što se naziva ‘sistematskim’, što znači da se apsorbiraju u biljku i distribuiraju po svim njenim tkivima. Zbog toga se ostaci pesticida često nalaze u tijelu samog proizvoda, pa ih pranje površine neće ukloniti’, rekao je svojevremeno Nick Mole iz britanskog ogranka PAN organizacije.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.