Postoje tri dobra razloga da ne kupujete već narezano voće i povrće u supermarketu

Postoje tri dobra razloga da ne kupujete već narezano voće i povrće u supermarketu

Foto: 

mcstudio79 from Pixabay

D.H.

D.H.

Razmislite

Sve češće na policama supermarketa nailazimo na voće i povrće koje je već oguljeno i narezano, spremno za konzumaciju.

Banane, brokule, bundeve, ananas, mrkva, breskve i mnogi drugi ‘plodovi zemlje’ prodaju se već narezani, zatvoreni u plastičnu i prozirnu foliju.

Čini se da su ovi proizvodi vrlo povoljni jer nam omogućuju češću konzumaciju voća i povrća, štedeći vrijeme potrebno za njihovo guljenje, čišćenje i rezanje.

No, je li to doista prednost?

Evo tri dobra razloga zašto ne kupovati voće i povrće koje je već oguljeno, očišćeno i narezano:

1. Zagađujuća ambalaža

Unaprijed narezano voće i povrće, koje može trajati nekoliko dana na polici supermarketa (ili u hladnjaku kod kuće), pakira se u plastiku: obično je to pladanj od polistirena ili plastična košara prekrivena prozirnom folijom.

To je vrlo zagađujuća ambalaža: upamtite da je plastika derivat nafte i da se teško može reciklirati (trenutno su plastični predmeti najrasprostranjeniji otpad na planetu).

2. Proliferacija bakterija

Plastična ambalaža trebala bi smanjiti razvoj bakterija u svježim proizvodima, ali to nije uvijek slučaj.

Već zreo proizvod ili čak truo u nekim dijelovima može dovesti do brzog kvarenja čak i još jestivih dijelova.

Nadalje, ako se s jedne strane proizvodi koje pakiraju tvrtke podvrgavaju vrlo strogim procesima čišćenja te se režu i pakiraju mehanički, voće i povrće koje režu i pakiraju radnici supermarketa ne prolaze isti higijenski tretman.

Bakterije prenesene s kontaminiranog noža i standardi čistoće koji nisu u potpunosti zadovoljeni mogu predstavljati prijetnju vašem zdravlju – prijetnju koju možete izbjeći ako sami rukujete voćem i povrćem kupljenim u komadu.

3. Visoka cijena

Posljednji problem vezan uz kupnju već očišćenog i zapakiranog voća i povrća tiče se cijene ovih proizvoda.

Posao koji mi ne radimo u guljenju i rezanju ovih proizvoda obavit će netko drugi, a to se prevodi u više cijene za potrošače.

Prethodno očišćeni i izrezani proizvodi mogu koštati i do tri puta više od proizvoda koji se prodaju cijeli (i s korom).

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.