PREVIŠE HISTAMINA Povlače se slani inćuni

PREVIŠE HISTAMINA Povlače se slani inćuni

Foto: 

freddy an from Pixabay

D.H.

D.H.

Provjerite jeste li ih kupili

Državni inspektorat Republike Hrvatske obavještava potrošače o opozivu proizvoda Trenton Fileti slanih inćuna u maslinovom ulju 212 g, najbolje upotrijebiti do 1.09.2023. zbog povećanog sadržaja histamina.

‘Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu sa svim izmjenama i dopunama, budući da je rutinskom provjerom otkriven povećan sadržaj histamina u odnosu na Uredbom zadane vrijednosti’, poručuju.

Podaci o proizvodu:

Proizvođač: Adriaticon d.o.o., Prisike II 15, 21247 Gizdavac, Hrvatska
Stavlja na tržište: Konzum plus d.o.o., Zagreb.

Što je histamin?

Histamin je već dugo poznat kao pokretač (medijator) akutnih alergijskih reakcija u ljudi. Dokazano je i njegovo izlučivanje iz mastocita i bazofila nakon spajanja alergena i antitijela (specifični IgE) na njihovoj površini koja sadrži receptore za IgE. Kako bi se moglo ispitivati njegovo djelovanje, sintetiziran je i laboratorijski još 1907. godine, a dobio je ime po grčkoj riječi „histos“ što znači tkivo. Dajući ga intravenozno životinjama, Henry Dale dokazao je njegov jak učinak na spazam bronha i pojavu širenja krvnih žila (vazodilatacija). Odgovoran je i za nastanak urtika (plikova) na koži zbog izlaska tekućine i staničnih elemenata u potkožje, što izaziva edem, crvenilo i svrbež.

Kod osoba koje spadaju u skupinu s nižim pragom tolerancije, oko pola sata nakon konzumiranja određene hrane ili pića najčešće se javlja difuzno crvenilo kože uz jak svrbež (rjeđe su tipične urtike), glavobolja, mučnina, povraćanje, proljev, katkad i otežano disanje zbog moguće pojave laganog spazma bronha, ali ne s edemima kao kod prave alergijske reakcije. Promjene se obično spontano povuku tijekom najviše 24 sata. Katkad se zbog akutnog početka s crvenilom i svrbežom pomisli na anafilaksiju, međutim, u ovom slučaju nema znakova ugrožavanja vitalnih funkcija u smislu promjene tlaka, gubitka svijesti, izraženoga gušenja, edema i slično. Bolesnik obično zna što je prethodno pojeo pa ga je dovoljno upozoriti da ubuduće ne uzima hranu koja sadrži histamin i dati mu antihistaminik (u tabletama) koji će u ovom slučaju pomoći bržoj razgradnji histamina jer nije riječ o alergijskoj reakciji pa nije potrebno vezanje za histaminske receptore i njihova blokada, piše portal Vaše zdravlje.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.