PRIPREME ZA BOŽIĆ – Šape

PRIPREME ZA BOŽIĆ – Šape

Foto: 

Doktore, hitno!

D.H.

D.H.

Tradicionalni kolač kojeg vole i današnja djeca

Nastavljamo vam donositi recepte za kolače koje možete napraviti puno prije Božića. Danas vam donosimo recept za starinske bakine Šape.

Moja baka ih je radila tjednima prije Božića. Prave Šape, po receptu naših baka, svježe moraju biti tvrde i teško se jedu, ali što duže stoje sve su mekše i mekše, a za Božić budu taman da se tope u ustima.

Prvi puta Šape sam radila prije desetak godina, jer ih nisam bila jela otkako nas je napustila moja baka, koja ih je odlično radila.
Jedno od nasljeđa moje bake bile su mi modlice za Šapice, znam, zadala sam si punooo posla. Namazati svaku modlu sa svinjskom masti, paziti da ih ne prepunim, ali i da ne stavim nedovoljno smjese.

Za klasične Šapice treba puno ljubavi, strpljenja, snage i volje, ali vjerujte isplati se.
Naravno ne morate ih raditi na klasičan starinski način s modlama za Šape, možete se poigrati s tijestom za Šape i koristite obične modlice za kekse u svim mogućim oblicima – sobovi, srca, čizmice…

Doktore, hitno!

RECEPT

500 g brašna
250 g svinjske masti
250 g šećera
250 g mljevenih oraha
3 jaja
Šećer u prahu za posipanje

U jednu veću posudu stavite sve sastojke i zamijesite glatko tijesto, koje mora ostati pomalo ljepljivo. Modlice premažite svinjskom masti, za premazivanje koristim silikonski kist. Zatim modlice posipam i brašnom. Modlice punite do pola.
Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva te stavite peći Šape na 15 minuta. Nakon što ih izvadite iz pećnice ostavite ih da se hlade oko 10 minuta, te ih vadite iz modli i uvaljajte u šećer u prahu. Ne mogu vam niti približno dočarati miris koji se širi kućom!

Mila Hrastić

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.