RAJČICE: Je li ih bolje jesti sirove ili kuhane

RAJČICE: Je li ih bolje jesti sirove ili kuhane

Foto: 

1195798 from Pixabay

D.H.

D.H.

Evo kako maksimalno iskoristili njihove prednosti

Rajčica je jedan od simbola mediteranske prehrane, vrlo je svestrana i može se koristiti u najrazličitijim receptima – od tjestenine do ribljih ili mesnih jela, od salata do čak sladoleda i džemova.

No, rajčica je i koncentrat blagotvornih svojstava za tijelo, što nas dodatno motivira da je često konzumiramo:

– smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti

– vrlo je bogata vitaminom C, temeljnim elementom za pravilno funkcioniranje našeg imunološkog sustava

– doprinosi mršavljenju stimulirajući proizvodnju aminokiseline karnitina, koju tijelo koristi za pretvaranje lipida u energiju

– pomaže u održavanju razine kolesterola u krvi pod kontrolom, poboljšavaja zdravlje kardiovaskularnog sustava i sprječava rizik od moždanog ili srčanog udara

– konačno, sadrži likopen, snažan antioksidans koristan za usporavanje procesa starenja stanica i napredovanje degenerativnih bolesti. Likopen također ima dokazana preventivna svojstva protiv raka (posebice tumora debelog crijeva i prostate).

Ali kako bi bilo najbolje konzumirati rajčice kako biste maksimalno iskoristili njihove dobrobiti za vaše tijelo?

U stvarnosti, i sirove i kuhane, rajčice pružaju neke korisne elemente za vaše blagostanje.

Vitamin C je osjetljiv na visoke temperature: to znači da, ako se želite opskrbiti ovim elementom za jačanje vašeg imunološkog sustava, trebali biste konzumirati sirove rajčice, možda u finoj salati ili na prepečenom kruhu.

No, važno je konzumirati i kuhanu rajčicu – u obliku umaka za tjesteninu ili u drugim pripravcima – s obzirom na to da kuhanje omogućuje vašem tijelu da lakše apsorbira likopen koji, kao što smo rekli, obavlja vrlo važne zaštitne funkcije stanica i sprječava starenje, piše Novi list.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.