RECEPT Bakine domaće krafne

RECEPT Bakine domaće krafne

Foto: 

PublicDomainPictures from Pixabay

D.H.

D.H.

Mirisom i okusom vraćaju u bezbrižne dane djetinjstva

Postoje jela i slastice koje nas svojim mirisom i okusom vraćaju u bezbrižne dane djetinjstva. Jedno od tih jela su i krafne. Onaj opojni miris slatkog tijesta i čekanje da budu gotove, a ne možeš dočekati da zagrizeš u vruću krafnu, iako znaš da ćeš se opeći na vrelo punjenje. Index donosi recept za bakine domaće krafne.

Sastojci

5 žumanjaka (najbolje ako su domaća jaja)

100 g šećera (može i vanilin šećer)

1 žlica konjaka ili ruma (može i domaće dobre rakije)

250 ml mlijeka

¼ žličice soli

80 g otopljenog maslaca

500 g glatkog brašna (plus još malo ako je potrebno da se tijesto ne lijepi)

20 g svježeg kvasca

po želji ribana limunova korica (ako su limuni nešpricani)

pekmez ili čokoladni namaz za punjenje

mast ili ulje za prženje

Priprema

Najprije pripremite kvasac. Razmrvite ga i u lončić stavite kvasac, malo toplog mlijeka (od ukupne količine), malo brašna i šećera. Ostavite na toplom mjestu da se kvasac aktivira.

Zatim prosijte brašno, dodajte pripremljeni kvasac, malo soli i šećer (ja dodam i vanilin šećer).

Dodajte ostatak mlijeka, otopljeni maslac (ne smije biti vruć, neka se prohladi) te jedan po jedan žumanjak. Miksajte.

Dodajte konjak ili rum i ribanu limunovu koricu po želji.

Napravite tijesto koje trebate dobro istući drvenom kuhačom i izmijesite da se odvaja od posude. Ostavite tijesto pokriveno da se diže. Pazite da ne bude propuh u prostoriji.

Razvaljajte tijesto na 1 cm debljine i čašom režite krugove. Na svaki krug stavite žličicu pekmeza (ili čokoladnog namaza), pokrijte drugim krugom te režite manjom čašom da se spoji.

Stavite krafne na pobrašnjenu površinu, pokrijte i ostavite da se dižu. Moraju dvostruko narasti.

Pržite ih tako da gornja strana ide prva u ulje i tada se prže poklopljene. Kada ih okrenete, prže se bez poklopca.

Mora ostati žuta crta po sredini krafne. Potrebno je paziti na temperaturu ulja, optimalno je oko 150 do 160 stupnjeva. (Kažu bake da je najbolje kada umočiš dršku kuhače pa se napravi vjenčić proključalog ulja. Tada se malo smanji vatra.)

Prže se par minuta sa svake strane. Pripazite da dobiju zlatnožutu boju, a ulje ne smije biti prevruće jer će inače izgorjeti izvana, a iznutra ostati sirove.

Vadite ih šupljom žlicom na papirnati ubrus da se upije višak masnoće.

Probajte dočekati da se ohlade i poslužite posute šećerom u prahu.

Ove krafne su meke, ne upiju masnoću, a drugog dana su još uvijek ukusne i prozračne.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.