RECEPT Domaća majoneza uz pomoć štapnog miksera

RECEPT Domaća majoneza uz pomoć štapnog miksera

Foto: 

Alexander Fox | PlaNet Fox from Pixabay

D.H.

D.H.

Priprema traje samo pet minuta

Ne volite kupovnu majonezu, a nemate volje raditi tradicionalnu domaću verziju koja oduzima mnogo vremena? Nema problema, jer pomoću ovog recepta napravite izvrsnu majonezu uz malo truda, a sve što će vam biti potrebno je štapni mikser. Priprema traje samo pet minuta, a iz ovog recepta dobiti ćete 250 ml ukusne domaće majoneze, piše The Guardian, prenosi Večernji list.

Potrebni sastojci:

1 žumanjak

1 žlica senfa

1 žlica hladne vode

1 žličica octa

225 ml neutralnog ulja

25 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

Sol

1. Koristite štapni mikser

Teško je napraviti majonezu obične količine u većini procesora hrane jer su količine premale za emulgiranje u tako velikom prostoru. Međutim, mnogo je lakše sa štapnim mikserom, sve dok imate staklenku ili vrč koji je samo malo širi od glave vašeg blendera. Ako je preširok, neće funkcionirati.

2. Žumanjak prije ulja

Stavite žumanjak u usku i visoku posudu. Ako želite bogatu majonezu izrazitog okusa jaja, upotrijebite dva žumanjka, a za svjetliju upotrijebite cijelo jaje. Koji god način odabrali, jaje mora ići u vrč prije ulja.

3. Dodajte začine i malo vode

Ubacite u posudu senf, ocat i sol, a ako volite ubacite i režanj češnjaka i začinskog bilja po vašem izboru. Dodajte i žlicu hladne vode koja će pomoći smjesi da se sjedini.

4. Prelijte uljem

Ako ne želite koristiti ekstra djevičansko maslinovo ulje, zamijenite ga drugim uljem s jakim okusom. Ili, za blaži okus, umjesto toga jednostavno dodajte još 25 ml neutralnog ulja.

5. Pomiješajte

Ostavite sastojke da odstoje 30 sekundi, zatim stavite štapni mikser na dno vrča, na žumanjak i uključite. Miješajte, držeći blender pritisnut uz podlogu, sve dok ne vidite da bijela majoneza počinje istjecati odozdo, a u tom trenutku možete vrlo polako početi pomicati mikser sve dok se ulje ne stopi s ostatkom smjese.

6. Problemi? Nemojte paničariti!

Ako je vaša majoneza rijetka i grudasta, ostavite je nekoliko minuta da se slegne, a zatim polako ponovite gornji postupak. Ako ni to ne uspije, stavite nekoliko žlica hladne vode u novi vrč s malo razdvojene smjese, zatim ponovite, postupno miješajući ostatak, dok se sve ne sjedini.

7. Začinite po okusu

Osim nasjeckanog začinskog bilja (divlji češnjak, na primjer), možete umiješati naribanu koricu citrusa (u kojem slučaju biste mogli upotrijebiti sok od citrusa umjesto octa u koraku 3), dimljenu papriku ili curry u prahu ili napraviti tartar umak dodajući sitno nasjeckane kapare, ljutiku, peršin i kornišone. Mogućnosti su gotovo neograničene.

8. Za veću količinu

Da biste napravili veću količinu majoneze (imajte na umu da, iako će stajati u hladnjaku nekoliko dana, neće trajati tako dugo kao komercijalna majoneza), upotrijebite multipraktik ili blender. U to stavite dva žumanjka, dvije žlice senfa i dvije žličice octa (ili zamjenu kao gore) i miksajte 30 sekundi dok se dobro ne sjedini. Zatim dodajte ulje i miksajte dok se ne sjedini.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.