RECEPT Domaća marinada gotova za pola sata

RECEPT Domaća marinada gotova za pola sata

Foto: 

ivabalk from Pixabay

D.H.

D.H.

Zdravija i ukusnija od kupovne

Domaća marinada neusporedivo je zdravija i ukusnija od najboljih umaka koje možemo naći u supermarketu, a možemo ju napraviti samo od sastojaka koje imamo u smočnici. Umjesto obične tave u kojoj biste napravili umak, koristite wok tavu (ako ju imate) jer voda brže ispari što skraćuje vrijeme pripreme, piše Index.

Sastojci

800 g pelata iz konzerve

60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja

7 češnjeva češnjaka, nasjeckanih

1 sušeni čili ili prstohvat čili pahuljica

1 žličica soli

1 grančica svježeg bosiljka

Priprema

Istresite rajčice u veliku posudu i gnječilicom za krumpir ih zgnječite. U slučaju da nemate gnječilicu, vilica će sasvim dobro poslužiti. U konzervu ulijte oko 250 ml vode te protresite kako biste iskoristili sav umak od rajčice te sačuvajte.

U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Kada se ulje zagrije, dodajte češnjak.

Kada češnjak počne cvrčati (pazite da ne zagori) dodajte rajčice i vodu iz konzerve. Dodajte cijelu čili papričicu ili pahuljice čilija i sol te miješajte.

Na površinu stavite grančicu bosiljka, pustite da uvene te pomiješajte s umakom. Krčkajte umak oko 15 minuta dok se ne zgusne, a ulje na površini postane jarko narančasto. Ako koristite origano, kušajte umak nakon 10 minuta krčkanja dodajući još soli ako je potrebno. Bosiljak i papričicu izvadite iz umaka.

Napomena

Marinadu koristite kao umak za pizzu, bazu za tjestenine u koji po želji dodajte povrće ili meso, kao nadjev za bruskete, njoke od cvjetače, ratatouille, juhu od rajčice ili minestrone.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.