Gastro
RECEPT Domaća marmelada od naranči
2 min čitanja
Iskoristite sezonu
U svježim narančama, nažalost, ne možemo uživati cijelu godinu, ali zato ih možete pretvoriti u razne slastice i dodatke koji će preživjeti i ljetne mjesece. Dio kore možete narezati na tanke trakice, posušiti i ušećeriti, dio naribati da imate za kolače i razne deserte, a mesnati dio naranče iskoristite za marmeladu.
Možete koristiti bilo koju vrstu, ali kako prenosi Metro, najbolje su one naranče koje su stigle iz Seville, piše Večernji list.
Treba vam:
500 g naranči
1,4 kg šećera
65 ml limunovog soka
2 litre vode
Iscijedite sok i sačuvajte ga u hladnjaku, a pulpu i koštice izvadite i stavite u jednu krpu od muslina, zavežite dobro. Koru narežite na tanke trakice i zajedno s vrećicom od muslina u kojoj su pulpa i koštice stavite u jedan lonac pun vode da se namače preko noći.
Idući dan uzmite lonac (dobro bi bilo da je ekspresni) i dodajte vodu, sok od limuna, sok od naranče koje ste iscijedili, koru i vrećicu od muslina. Neka se kuha jedno 15 minuta na laganoj vatri ako je ekspresni lonac ili 45 ako je običan.
Ostavite da se sve malo ohladi u loncu, a zatim iscijedite vrećicu. Vratite na vatru, dodajte šećer i miješajte dok se ne istopi. Ako se pojavi pjena uklonite je žlicom. Ostavite da se sve kuha dok ne dobijete željenu gustoću.
Doktore, hitno!