Gastro
RECEPT Fritule s jabukama
2 min čitanja

Foto:
Screenshot
Varijacije
Fini recepti donose varijaciju na popularni recept – fritule s jabukama.
Sastojci:
jaja, 3
jabuke, 1 komad
limun, 1
šećer, 80 g
vanilin šećer, 10 g
mlijeko, 170 ml
maslac, 60 g
rum, 30 ml
glatko brašno, 250 g
prašak za pecivo, 12 g
cimet, 1 žličica u prahu
šećer, 150 g kristalnog (za uvaljati gotove fritule)
ulje za prženje
Upute:
Jaja razbijemo i odvojimo žumanjke i bjelanjke, jabuku ogulimo i naribamo te prelijemo sokom od limuna da ne oksidira.
U zdjelu sa žumanjcima dodamo 1/3 kristalnog šećera i vanilin šećer i pjenjačom izradimo glatku kremu. Zatim od bjelanjaka počnemo tuči čvrsti snijeg.
Kada se bjelanjci zapjene, dodamo preostali kristalni šećer i bjelanjke istučemo do kraja.
Potom u zdjelu s kremom od žumanjaka dodamo omekšali maslac i dobro ga umiješamo. Kada nestanu grudice ulijemo mlijeko i rum i dobro izmiješamo.
Zatim u zdjelu postupno prosijavamo brašno i prašak za pecivo i miješamo kuhačom.
U tijesto dodamo naribane jabuke te dobro izmiješamo sastojke.
Snijeg od bjelanjaka dodamo u zdjelu s tijestom s jabukama, rahlo promiješamo i ostavimo da odstoji 10 minuta.
Potom žličicama oblikujemo fritule i stavljamo ih pržiti u duboko ulje do zlatno smeđe boje.
Gotove fritule izvadimo na kuhinjski papir da im upije višak masnoće, uvaljamo ih u mješavinu kristalnog šećera i cimeta u prahu i poslužimo.
Doktore, hitno!