RECEPT Ledeni tiramisu

RECEPT Ledeni tiramisu

Foto: 

Mladen Gegic from Pixabay

D.H.

D.H.

Slastica od kave, piškota i mascarponea

Tko može odoljeti slanosnom tiramisuu? Prefinu talijansku slasticu od kave, piškota i mascarponea možete pretvoriti i u ledenu poslasticu.

Donosimo vam recept za ledenu verziju tiramisua koju nije teško složiti kod kuće. Najteži dio u cijelom postupku je čekanje da se slastica stisne u hladnjaku i bude spremna za posluživanje.

Unaprijed skuhajte jaku kavu i pustite da se ohladi. Upotrijebite i kupovne piškote – ako su predugačke za kalup koji koristite, natrgajte ih na manje komade da stanu na željenu veličinu, piše Punkufer.

Sastojci za ledeni tiramisu:

360 g vrhnja za šlag

225 g sira mascarponea

200 g piškota

180 ml jake crne skuhane kave

60 ml likera od kave

60 ml vode

50 g šećera

3 velika žumanjka

2 žlice instant kave

1 čajna žličica ekstrakta vanilije

prstohvat soli

kakao za posipanje

Priprema ledenog tiramisua:

Unutrašnjost kalupa za kruh duljine 20 cm lagano navlažite te obložite plastičnom folijom. Stavite sa strane.

Pomiješajte liker od kave sa skuhanom kavom i stavite sa strane.

Pustite da žumanjci dosegnu sobnu temperaturu te ih stavite u posudu od miksera.

U lončiću zagrijte 60 ml vode s šećerom, instant-kavom, ekstraktom vanilije i malo soli te miješajte dok se sastojci ne rastope u vodi i sljube.

Uklonite dobiveni sirup sa štednjaka i postupno ga umiješajte u jaja u mikseru. Miksajte na srednje jakoj do jakoj brzini dok ne dobijete gustu smjesu nalik na mousse. Stavite sa strane da se ohladi.

U mikseru istucite ohlađeni sir mascarpone s 120 grama vrhnja za šlag u glatku gustu smjesu. Umiješajte dobivenu smjesu u ohlađenu kremu na bazi jaja.

Posložite tiramisu: na dno kalupa stavite piškote koje ste prethodno namočili u kuhanoj kavi i likeru od kave pa ih premažite s polovicom kreme od mascarponea, šlaga i jaja. Ponovite postupak dok ne potrošite pripremljene sastojke.

Tako pripremljenu tortu zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na nekoliko sati.

Prije posluživanja prestalo vrhnje pretvorite u šlag i premažite preko ledenog tiramisua, a sve zajedno pospite kakaom.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.