RECEPT Pedoće na buzaru

RECEPT Pedoće na buzaru

Foto: 

RitaE from Pixabay

D.H.

D.H.

U Belgiji ih jedu s prženim krumpirićima

Dagnje su jedne od najrasprostranjenijih i najpoznatijih školjaka, i kod nas u Hrvatskoj i u drugim zemljama. Nisu skupe i jako se kratko kuhaju, pa čine idealan brzinski, a s druge strane gurmanski obrok. Najslasnije su kad su pripremljene na najjednostavniji način – na buzaru, jer kombinacija vina, češnjaka, svježeg peršina i ovih školjaka osvaja i najzahtjevnija nepca.

Jedno su od omiljenih jela Belgijcima te ih jedu čak s prženim krumpirićima. Kamo god da krenete, u Belgiji ćete naletjeti na dagnje (skoro pa na buzaru). Kad ste već u belgijskom raspoloženju, uz dagnje popijte i jedno tamno pivo koje se izvrsno slaže sa školjkama, piše Punkufer.

Sastojci:

– 1,5 kg dagnji

– 4-5 žlica maslinova ulja

– 250 ml bijelog vina

– nekoliko grančica svježeg peršina

– 4-5 režnjeva češnjaka

– 2 prstohvata papra

– 1 limun.

Priprema:

Očistite dagnje: tupom stranom noža ostružite dlakavu ‘bradu’ sa spoja školjke, kao i priljepke s vanjske strane pa svaku školjku dobro isperite u hladnoj vodi. Sve napukle školjke bacite.

Zagrijte dublju tavu ili posudu, dodajte maslinovo ulje, sitno nasjeckani češnjak i sjeckani peršin, malo papra pa kratko propirjajte. Potom dodajte dagnje i na kolutove narezan limun.

Kad se školjke otvore, dodajte vino i kratko još prokuhajte.

Po želji na samom kraju kuhanje dodajte i malo krušnih mrvica i odmah poslužite. I ne zaboravite narezati dosta kruha!

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.