RECEPT Ribollita, zasitno i jeftino toskansko jelo na žlicu

RECEPT Ribollita, zasitno i jeftino toskansko jelo na žlicu

Foto: 

Screenshot Youtube

D.H.

D.H.

Napravite danas, jedite i sutra

Ribollita je tradicionalno zasitno toskansko jelo na žlicu, a iako postoji nekoliko varijanti, svim recepturama su zajednički sastojci stari kruh i povrće.

Ovo gusta juha smatra se jelom siromaha – obično su je u Italiji pripremali u velikim količinama, te se jela nekoliko dana u tjednu.

Posebnost ribollite jest i u tome da se prije posluživanja mora dobro ohladiti, a potom ponovno zagrijati kako bi poprimila još bolji okus. Recept za tradicionalnu ribollitu Glas Istre prenosi s portala Great Italian Chefs.

Sastojci za pripremu graha:

150 g cannellini graha (namočite ga preko noći u hladnoj vodi)

manja kapula

4 režnja češnjaka

2 lovorova lista

2 grančice timijana

Sol

Za ribollitu:

Maslinovo ulje

1 žličica sjemenki komorača

1 prstohvat čilija

1 kapula

1 mrkva

2 stabljike celera

3 režnja češnjaka

3 veće rajčice

2 srednja krumpira

3 veća lista kelja

2 lista blitve

1 lovorov list

1 grančica ružmarina

1 grančica timijana

100 g starog kruha

Sol i papar

Priprema:

U slanoj vodi skuhajte grah s kapulom, češnjakom, lovorovim listom, timijanom i soli. Kuhajte oko 45 minuta ili dok grah nije skoro gotov. Ocijedite i sačuvajte vodu od kuhanja, a luk, češnjak i začinsko bilje bacite.

U većem loncu zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sitno sjeckanu kapulu, češnjak, mrkvu i celer, čili, sjemenke komorača i prstohvat soli. Pirjajte oko 10 minuta.

Dodajte rajčicu i kuhajte nekoliko minuta miješajući. Zatim dodajte grah i vodu u kojoj se kuhao grah. Dodajte još vode po potrebi i kuhajte na slaboj vatri 30 minuta.

Nakon toga, dodajte sitno sjeckani krumpir, kelj i blitvu pa dodajte i stari kruh koji ste nasjeckali na kockice veličine 3 centimetra. Kuhajte još 15 minuta ili dok krumpir ne omekša. Dodatno začinite soli i paprom.

Poslužite toplo ili pustite da se ohladi pa drugi dan podgrijte i poslužite.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.