Gastro
RECEPT Ribollita, zasitno i jeftino toskansko jelo na žlicu
3 min čitanja

Foto:
Screenshot Youtube
Napravite danas, jedite i sutra
Ribollita je tradicionalno zasitno toskansko jelo na žlicu, a iako postoji nekoliko varijanti, svim recepturama su zajednički sastojci stari kruh i povrće.
Ovo gusta juha smatra se jelom siromaha – obično su je u Italiji pripremali u velikim količinama, te se jela nekoliko dana u tjednu.
Posebnost ribollite jest i u tome da se prije posluživanja mora dobro ohladiti, a potom ponovno zagrijati kako bi poprimila još bolji okus. Recept za tradicionalnu ribollitu Glas Istre prenosi s portala Great Italian Chefs.
Sastojci za pripremu graha:
150 g cannellini graha (namočite ga preko noći u hladnoj vodi)
manja kapula
4 režnja češnjaka
2 lovorova lista
2 grančice timijana
Sol
Za ribollitu:
Maslinovo ulje
1 žličica sjemenki komorača
1 prstohvat čilija
1 kapula
1 mrkva
2 stabljike celera
3 režnja češnjaka
3 veće rajčice
2 srednja krumpira
3 veća lista kelja
2 lista blitve
1 lovorov list
1 grančica ružmarina
1 grančica timijana
100 g starog kruha
Sol i papar
Priprema:
U slanoj vodi skuhajte grah s kapulom, češnjakom, lovorovim listom, timijanom i soli. Kuhajte oko 45 minuta ili dok grah nije skoro gotov. Ocijedite i sačuvajte vodu od kuhanja, a luk, češnjak i začinsko bilje bacite.
U većem loncu zagrijte maslinovo ulje pa dodajte sitno sjeckanu kapulu, češnjak, mrkvu i celer, čili, sjemenke komorača i prstohvat soli. Pirjajte oko 10 minuta.
Dodajte rajčicu i kuhajte nekoliko minuta miješajući. Zatim dodajte grah i vodu u kojoj se kuhao grah. Dodajte još vode po potrebi i kuhajte na slaboj vatri 30 minuta.
Nakon toga, dodajte sitno sjeckani krumpir, kelj i blitvu pa dodajte i stari kruh koji ste nasjeckali na kockice veličine 3 centimetra. Kuhajte još 15 minuta ili dok krumpir ne omekša. Dodatno začinite soli i paprom.
Poslužite toplo ili pustite da se ohladi pa drugi dan podgrijte i poslužite.
Doktore, hitno!