RECEPT Sočna babka s cimetom

RECEPT Sočna babka s cimetom

Foto: 

Screenshot

D.H.

D.H.

Podiže raspoloženje u tmurne dane

Uživanje u ukusnim pecivima s cimetom uz popodnevnu kavu navika je koja više nije poznata samo u Švedskoj, već se s razlogom proširila po svijetu.

Ali zašto ne biste mala peciva pretvorili u pravi pravcati kolač? Novi list donosi odličan recept za babku s cimetom.

Osnova je sočno dizano tijesto, a nadjev se doslovno topi u ustima.

Sastojci:

Za dizano tijesto:

20 g svježeg kvasca

250 ml mlakog mlijeka

75 g šećera

1 jaje

2 žumanjka

500 g brašna

75 g maslaca

prstohvat soli

Za nadjev:

150 g maslaca

120 g šećera

3 žlice cimeta

Za glazuru:

1 žlica vrhnja ili crème fraîche

prosijani šećer u prahu

1/2 žličice cimeta

Priprema:

Izmrvljeni kvasac stavite u zdjelu i prelijte s malo toplog mlijeka. Dodajte šećer i miješajte dok ne postane glatko. Sada dodajte jaje, dva žumanjka, preostalo mlijeko, malo soli i brašno te zamijesite tijesto. Dodajte maslac sobne temperature u malim komadićima dok tijesto ne dobije željenu gustoću. Pažnja, budite strpljivi, ovo može potrajati! Pokrijte i ostavite da se tijesto diže oko sat vremena. Sada zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, a u međuvremenu napravite sočan nadjev od mekog maslaca, šećera i cimeta.

Sada se tijesto s kvascem može razvaljati u veliki pravokutnik. Nadjev ravnomjerno rasporedite, ostavljajući razmak na rubovima. Tijesto sada pažljivo zarolajte uzduž i oblikujte ga u vijenac koji pažljivo zarežite sa strane. Stavite u maslacem namazan kalup.

Pecite oko 30 do 35 minuta. Za glazuru izmiksajte vrhnje u maloj posudi dok ne postane kremasto. Zatim postupno dodajte cimet i još malo šećera u prahu i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Premažite preko ohlađenog kolača.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.