RECEPT Turski trik za kuhanje fantastičnog graha

RECEPT Turski trik za kuhanje fantastičnog graha

Foto: 

Milada Vigerova / Unsplash

D.H.

D.H.

Vezija pečenog graha

Barbunya pilaki svojevrsna je turska verzija pečenog graha (engl. baked beans).

Riječ je šarenom grahu koji se namoči preko noći, dopola skuha u običnoj vodi, a nakon toga završava u umaku na bazi rajčice i začina.

Može se jesti od jutra do večeri i vrlo je popularan u ljetnim mjesecima. Najčešće se služi kao predjelo ili dio meze s nasjeckanim svježim listićima peršina i kriškama limuna, piše Punkufer.

Sastojci za grah:

180 g suhog šarenog graha
2 mrkve
2 veće rajčice
2 češnja češnjaka
1 luk
1 limun
1 žlica koncentrata rajčice
1 čajna žličice šećera
sol i papar po želji
maslinovo ulje
voda
svježi peršin za posluživanje

Priprema graha:

grah u vodi večer prije pripreme jela.

Drugo jutro ocijedite grah i stavite ga kuhati u lonac napunjen čistom vodom. Voda bi se trebala izdizati dva do tri centimetra iznad zrna graha u loncu.

Kada voda zavri, smanjite temperaturu na umjerenu i kuhajte sve dok grah ne omekša – otprilike 30 minuta.

U većoj tavi zagrijte malo maslinova ulja pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk i češnjak. Pirjajte zajedno oko dvije do tri minute dok povrće ne omekša.

Dodajte nasjeckane mrkve i pirjajte zajedno oko pet minuta.

Dodajte nasjeckane rajčice, koncentrat rajčice, šećer, sol i papar. Sve dobro promiješajte.

Dodajte omekšani i ocijeđeni grah te podlijte s 300 ml obične, čiste vode. Pirjajte sve zajedno uz povremeno miješanje oko pola sata dok višak tekućine ne ispari i grah se termički ne obradi do kraja.

Poslužite toplo s nasjeckanim češnjakom i kriškama svježeg limuna.

Doktore, hitno!

Koristimo kolačiće i druga slična tehnička rješenja kako bismo poboljšali vaše iskustvo s našom web stranicom, analizirali obrasce korištenja i isporučili relevantne oglase. U našoj ažuriranoj Polici Privatnosti možete pročitati više o tome koje podatke prikupljamo i kako ih koristimo.