Gastro
RECEPT Varivo od ječma i kukuruza
2 min čitanja

Foto:
Lori Dunn from Pixabay
Ukusno i zdravo
Index donosi recept za jednostavno i ukusno varivo od ječma.
Sastojci
150 g pancete, narezane na kockice
50 g ječma
2 krumpira, narezana na kocke
1 mrkva, narezana na kolutiće
100 g korijena celera, oguljenog
2 režnja češnjaka, usitnjena
50 g kukuruza šećerca
1 žlica svježeg peršina, usitnjenog
sol
papar
Zaprška
malo masnoće
1 glavica luka
1 žličica dvostrukog koncentrata od rajčice
1 žličica slatke mljevene paprike
Priprema
Pancetu ili suho meso po vašoj želji stavite kuhati u hladnu vodu.
Ječam nekoliko puta namočite i odbacite vodu pa ga još properite pod mlazom hladne vode.
Kad mislite da je panceta otprilike na pola kuhana, u vodu dodajte ječam.
Dodajte i krumpir narezan na kocke, kolutiće mrkve, usitnjeni češnjak i šnitu celera. Poklopite i kuhajte 30 minuta.
Na masnoći pirjajte sitno nasjeckani luk. Kada luk počne rumeniti, dodajte mu koncentrat rajčice i sve skupa još kratko popržite pa dodajte mljevenu papriku.
Kratko promiješajte i ubacite u ječam.
Varivo posolite i popaprite prema ukusu. Dodajte sitno nasjeckani peršin i kukuruz šećerac te kuhajte do 30 minuta.
Ječam se može namakati preko noći, ocijediti i staviti kuhati u ključalu vodu.
Doktore, hitno!